Uncategorized

Bitcoin Likvidira $85 Miliona u Kratkim Pozicijama: Zastava Bika Cilja na $100,000

Bitcoin (BTC), najpoznatija kriptovaluta na svetu, nedavno je izazvala veliko interesovanje i raspravu među investitorima i analitičarima. Sa najnovijim pomakom cene iznad $70,000, Bitcoin je likvidirao kratke pozicije u vrednosti od $85 miliona, što je pokrenulo spekulacije o mogućem porastu cene do $100,000. Ova vest dolazi u vreme kada se kripto tržište suočava sa raznim izazovima i volatilnostima.

Rast Cena i Likvidacija Kratkih Pozicija:

Dana 21. maja, Bitcoin je trgovao iznad $70,000, nakon što je neprekidna potražnja dovela do naglog porasta cene. Podaci sa Cointelegraph Markets Pro i TradingView pokazali su da BTC/USD pokušava da zadrži novostečeni nivo oko ključnih psiholoških granica. Ovaj skok cene doveo je do likvidacije kratkih pozicija u vrednosti od $85 miliona u roku od 24 sata, prema podacima sa CoinGlass.

Kratke pozicije su spekulativne opklade da će cena određene imovine pasti. Kada cena te imovine, u ovom slučaju Bitcoina, raste umesto da pada, trgovci koji su otvorili kratke pozicije mogu pretrpeti velike gubitke. Likvidacija kratkih pozicija se događa kada trgovci moraju da pokriju svoje gubitke, često kupujući Bitcoin po višim cenama, što dodatno podstiče rast cene.

Analitičari i Predviđanja:

Statističar Willy Woo je istakao da bikovi (kupci) savladavaju otpor koji je prisutan već više od mesec dana. On je dodao: “Jedan mesec nakupljanja kratkih pozicija je upravo likvidiran. Ostao je još jedan sloj kako bi se izvršio short squeeze do svih vremenskih maksimuma.” Short squeeze je situacija u kojoj nagli porast cene primorava trgovce sa kratkim pozicijama da zatvore svoje pozicije, što dodatno podiže cenu.

Popularni trgovac Skew sugerisao je da bi američki spot Bitcoin ETF-ovi mogli imati uticaj na ovaj potez, predviđajući “važan period” uoči odluke o američkim spot Ether ETF-ovima. ETH/USD je trgovao blizu $3,700 tog dana, što predstavlja rast od 18% u 24 sata i 25% tokom nedelje.

Tržišna Očekivanja i Rizici:

I pored optimizma, analitičari upozoravaju na moguće izazove. Popularni trgovac i komentator Credible Crypto naglasio je da su trenutni uslovi na tržištu nepovoljni za održiv rast cene Bitcoina. On je napomenuo da je cena na “glavnom otporu” i da je verovatno da neće moći da prevaziđe ovaj nivo u skorije vreme.

Prema CoinGlass-u, $70,630 je oblast sa najgušćom ponudom ispod trenutne cene. Ova ponuda može poslužiti kao podrška ukoliko dođe do povlačenja cene.

Tehnička Analiza:

Tehnička analiza ukazuje na formaciju “bull flag” (zastava bika), što je obrazac koji sugeriše nastavak rasta nakon kratkog perioda konsolidacije. Ako se ovaj obrazac potvrdi, ciljana cena Bitcoina može dostići $100,000. Međutim, analitičari ističu da je za održiv rast neophodno probiti trenutne nivoe otpora i zadržati novu podršku.

Zaključak:

Poslednji događaji na tržištu Bitcoina pokazuju da kriptovaluta i dalje ima potencijal za značajne pomake, kako u pozitivnom, tako i u negativnom smeru. Likvidacija kratkih pozicija vrednih $85 miliona i formacija “bull flag” povećali su optimizam među investitorima, sa nekima koji predviđaju ciljanje cene od $100,000. Međutim, volatilnost tržišta i neizvesnost oko regulativnog okvira ostaju ključni faktori koje treba pratiti.

https://woodworkingplansgeek.com/

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button