banka

Hakeri Ukrašaju Milione Kroz Lažni Chrome Plugin: Binance u Centru Prevare

Uvod
U svetu kriptovaluta, sigurnost je oduvek bila ključna briga za trgovce i investitore. Najnoviji događaji oko Binance platforme dodatno su naglasili ovu činjenicu. Hakeri su iskoristili lažni Chrome plugin da ukradu milione dolara od korisnika Binance naloga, što je izazvalo uzbunu u kripto zajednici. U ovom članku, detaljno ćemo istražiti kako je došlo do ove prevare, posledice po žrtve i mere koje bi mogle biti preduzete kako bi se sprečile slične situacije u budućnosti.

Kako je Izvršena Prevara
Lažni Chrome Plugin
Prevara je počela sa lažnim Google Chrome pluginom nazvanim Aggr, koji je bio promovisan kao alat za pristup podacima istaknutih trgovaca. Na prvi pogled, plugin je izgledao kao koristan dodatak za kripto trgovce, ali je u stvarnosti bio dizajniran da krade kolačiće korisnika. Ovi kolačići omogućavaju hakerima da zaobiđu lozinke i verifikaciju u dva koraka (2FA) kako bi pristupili Binance nalozima žrtava.

Pristup Kolačićima
Korisnik, koji se na društvenoj mreži X predstavlja kao CryptoNakamao, podelio je svoju priču o gubitku životne ušteđevine zbog ove prevare. Naime, CryptoNakamao je primetio neobične aktivnosti na svom Binance nalogu tek nakon što je otvorio aplikaciju da proveri cenu Bitcoina. Do tada, hakeri su već preuzeli kontrolu nad njegovim nalogom koristeći ukradene kolačiće.

Metode Hakerskog Napada
Korišćenje Kolačića za Kros-Trgovanje
Hakeri su koristili ukradene kolačiće za hijackovanje aktivnih sesija korisnika, bez potrebe za lozinkom ili dodatnom autentifikacijom. Na taj način su mogli da izvrše više trgovina sa polugom, manipulišući cenama parova sa niskom likvidnošću kako bi ostvarili profit. Hakeri su kupovali tokene u Tether (USDT) trgovačkom paru sa velikom likvidnošću i postavljali limitirane prodajne naloge po ceni višoj od tržišne u Bitcoin (BTC), USD Coin (USDC) i drugim parovima sa oskudnom likvidnošću.

Leveridž Pozicije
Pored manipulacije tržištem, hakeri su otvarali leveridž pozicije, kupujući velike količine sredstava kako bi maksimalno iskoristili fluktuacije u cenama. Ova tehnika, poznata kao kros-trgovanje, omogućava hakerima da obavljaju kupovine i prodaje bez da se te transakcije zabeleže na berzi, što dodatno otežava njihovo praćenje i identifikaciju.

Reakcija i Odgovor Binance Platforme
Optužbe protiv Binance-a
CryptoNakamao je optužio Binance da nije preduzeo neophodne mere sigurnosti uprkos izuzetno visokoj trgovačkoj aktivnosti na njegovom nalogu. Takođe je naveo da, iako je Binance bio svestan lažnog plugina i sprovodio internu istragu, nije preduzeo korake da informiše trgovce ili spreči prevaru. CryptoNakamao je dodao da je Binance mogao da zamrzne sredstva hakera na platformi, ali to nije učinio na vreme.

Binance-ov Odgovor
Cointelegraph je pokušao da kontaktira Binance za komentar, ali nije dobio odgovor do trenutka objavljivanja ovog članka. Ovaj slučaj postavlja pitanje o odgovornosti kripto berzi u zaštiti svojih korisnika i efikasnosti njihovih sigurnosnih protokola.

Posledice za Korisnike
Gubici i Oporavak
Za korisnike poput CryptoNakamao, posledice su bile katastrofalne. Gubitak životne ušteđevine zbog hakovanja može imati dugoročne posledice na finansijsku stabilnost i poverenje u kripto tržište. Pitanje ostaje da li će Binance ili druge platforme nadoknaditi izgubljena sredstva i kako će se nositi sa zahtevima za obeštećenje.

Sigurnosne Preporuke
Zaštita Naloga
Kako bi se smanjio rizik od sličnih prevara u budućnosti, korisnici bi trebali preduzeti nekoliko ključnih koraka. Pre svega, neophodno je biti oprezan prilikom instalacije bilo kakvih dodataka za pretraživač i proveriti njihovu autentičnost i recenzije pre nego što ih koriste. Dodatno, korišćenje hardverskih novčanika za skladištenje kriptovaluta može pružiti dodatni sloj zaštite.

Povećanje Svesti
Edukacija korisnika o potencijalnim prevarama i najboljoj praksi za zaštitu svojih digitalnih sredstava je ključna. Kripto zajednica bi trebala redovno deliti informacije o novim pretnjama i načinima zaštite kako bi se smanjio broj žrtava ovakvih prevara.

Uloga Regulatornih Tela
Potreba za Regulacijom
Ovaj incident naglašava potrebu za strožom regulacijom i nadzorom kripto industrije. Regulatorna tela moraju sarađivati sa kripto berzama kako bi razvili efikasne sigurnosne protokole i osigurali da su korisnici zaštićeni od sofisticiranih napada.

Međunarodna Saradnja
S obzirom na globalnu prirodu kripto tržišta, međunarodna saradnja je ključna u borbi protiv hakerskih prevara. Regulatori iz različitih zemalja trebali bi razmenjivati informacije i razvijati zajedničke strategije kako bi se bolje zaštitili korisnici na globalnom nivou.

Zaključak
Hakerski napadi poput ovog pokazuju koliko je važna sigurnost u kripto industriji. Iako je tehnologija napredovala i pruža mnoge prednosti, ona takođe nosi sa sobom nove rizike. Korisnici, platforme i regulatorna tela moraju zajedno raditi kako bi osigurali bezbedno i pouzdano okruženje za sve učesnike na tržištu. Samo kroz zajednički napor možemo smanjiti rizike i povećati poverenje u kripto tržište.

U međuvremenu, korisnicima se savetuje da budu oprezni i preduzimaju sve moguće mere kako bi zaštitili svoje digitalne sredstva od sličnih prevara.

https://woodworkingplansgeek.com/

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button