banka

FIT21 Zakon: Prekretnica za Kripto uprkos Nesuglasicama između CFTC i SEC

Uvod
U Sjedinjenim Američkim Državama, FIT21 zakon predstavlja značajan trenutak za digitalna sredstva, postajući prva digitalna regulativa koja je prošla u bilo kojoj komori Kongresa. Ovo je istorijski trenutak jer zakon nije samo prošao, već je dobio snažnu dvostranačku podršku, što ukazuje na promenu političkih vetrova u Vašingtonu. Dok je podrška FIT21 zakonu očigledna, njegova primena može izazvati trenja između dve glavne regulatorne agencije – Komisije za hartije od vrednosti (SEC) i Komisije za trgovinu robnim fjučersima (CFTC).

FIT21 Zakon: Istorijski Kontekst i Podrška
FIT21 zakon je usvojen u Predstavničkom domu SAD sa značajnom dvostranačkom podrškom. Naime, 71 demokrat se pridružio 208 republikanaca u podršci zakonu. Kristin Smit, izvršna direktorka Blockchain Asocijacije, izjavila je da je ovaj zakon simboličan jer pokazuje da su obe strane spremne na saradnju i da Kongres, a ne SEC, treba da kreira politiku u vezi sa digitalnim sredstvima. Usvajanje FIT21 zakona pokazuje da se politički vetrovi u Vašingtonu mogu menjati, dokazujući da je kripto industrija sada organizovanija nego ikada ranije i da ima sve potrebne delove za zagovaranje pametne politike.

Dvostruka Regulacija: SEC i CFTC
Jedan od glavnih aspekata FIT21 zakona je “dvostruki režim” regulacije digitalnih sredstava, gde će digitalna sredstva biti regulisana ili od strane SEC-a ili CFTC-a, u zavisnosti od decentralizacije njihovih osnovnih mreža ili projekata. SEC bi regulisao tokene korišćene za prikupljanje kapitala za nove digitalne projekte, dok bi CFTC nadgledao decentralizovana sredstva kao što je Bitcoin.

Ovaj model dvostruke agencije može izazvati konfuziju među učesnicima na tržištu. Kristin Smit je izjavila da se nada da će Senat dodatno istražiti ovo pitanje dok radi na sopstvenoj legislativi. Neki smatraju da ovaj model može dodatno ograničiti ono što se doživljava kao ograničavajući efekat SEC-a na kripto i blockchain inovacije.

Uticaj na Kripto Industriju
FIT21 zakon bi mogao pomoći u ograničavanju moći SEC-a u kripto prostoru. Trenutno, pod vodstvom predsednika Garyja Genslera, SEC ima previše kontrole, što je, prema rečima Kadana Stadelmana, tehničkog direktora Komodo-a, omelo blockchain inovacije u SAD. FIT21 zakon uvodi prvi korak ka ograničavanju nadležnosti SEC-a, pružajući više jasnoće nego što je do sada dobijeno od Genslerovog pristupa.

Regulacija digitalnih sredstava nije jednostavna stvar jer mogu menjati svoj oblik i funkciju tokom vremena. Kao primer, token može započeti kao hartija od vrednosti, a zatim postati roba kada mreža postane decentralizovana. Polkadotov token je primer kako se digitalna sredstva mogu transformisati iz jedne kategorije u drugu.

Kompleksnost i Ambigvitet
Jedan od izazova FIT21 zakona je složenost i ambigvitet definicija decentralizovanih sistema. SEC je agencija koja odlučuje, uz sudski pregled, da li je neki sistem postao decentralizovan. Na osnovu istorije, može se očekivati da će SEC imati vrlo usko tumačenje onoga što se smatra decentralizovanim sistemom, što može izazvati nesigurnost među učesnicima na tržištu.

Pravni stručnjaci i advokati u kripto industriji imaju podeljena mišljenja o FIT21 zakonu. Dok neki veruju da zakon daje previše moći SEC-u, drugi smatraju da će većina kriptovaluta biti tretirana kao roba po defaultu, što bi značilo manje regulacije od strane SEC-a.

Međunarodna Konkurencija i Politički Uticaji
Mnogi se slažu da je sveobuhvatna regulacija kripto industrije potrebna u SAD kako bi se držala korak sa drugim zemljama poput Evropske unije, Švajcarske, Singapura i Ujedinjenih Arapskih Emirata. Zbog nejasnih regulativa, američki građani imaju manji pristup različitim kripto proizvodima i uslugama, što stvara nepovoljan položaj za kripto kompanije i korisnike u SAD.

FIT21 zakon je više okvir nego gotov plan za nadzor kripta, i specifičnosti mogu biti pregovarane kasnije. Jedan od glavnih zaključaka je da američki političari koji ignorišu kripto sada to čine na svoju štetu. Jake Chervinsky iz Variant Funds-a je izjavio da FIT21, sa snažnom demokratskom podrškom, šalje poruku Bidenovoj administraciji da je anti-kripto platforma gubitnička.

Budućnost FIT21 Zakona
Šanse da FIT21 zakon ili neka njegova verzija postane zakon u 2024. godini, koja je izborna godina u SAD, su neizvesne. Međutim, postoji uverenje da bi zakon mogao proći zbog sve veće podrške među demokratama i republikancima. Predsednik Biden nije pretio vetom na FIT21 zakon, što može značiti da postoji prostor za pregovore kako bi se došlo do prihvatljivog zakonodavnog rešenja.

Zaključak
FIT21 zakon predstavlja značajan korak ka regulaciji kripto industrije u Sjedinjenim Američkim Državama. Iako postoje izazovi u vezi sa dvostrukom regulacijom i tumačenjem decentralizacije, usvajanje ovog zakona pokazuje promenu u političkom pejzažu i povećanu spremnost da se kripto industriji pruži jasnija regulacija. Uz podršku obe strane i sve veće interesovanje javnosti za digitalna sredstva, FIT21 zakon može postati ključni zakonodavni okvir koji će oblikovati budućnost kripto industrije u SAD.

https://woodworkingplansgeek.com/

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button