banka

SEC Odobrava Ether ETF bez Glasanja Garija Genslera

Uvod

Američka Komisija za hartije od vrednosti (SEC) je 23. maja 2024. godine odobrila spot Ether ETF-ove, ali bez formalnog glasanja predsednika SEC-a, Garija Genslera. Ovo odobrenje označava prekretnicu u regulaciji kriptovaluta, otvarajući vrata za šire institucionalno usvajanje Ethera (ETH), druge najveće kriptovalute. U ovom tekstu ćemo detaljno razmotriti proces odobravanja, razloge za odsustvo glasanja Genslera, kao i potencijalne posledice za budućnost kriptovaluta.

Proces odobravanja

Za razliku od spot Bitcoin ETF-ova koji su odobreni putem glasanja petočlane komisije, uključujući Genslera, spot Ether ETF-ove je odobrilo Odeljenje za trgovanje i tržišta SEC-a. Ovaj proces je omogućio brže odobravanje, jer je izbegnuto formalno glasanje. SEC je odobrio zahteve za 19b-4 ETF-ove koje su podneli BlackRock, Fidelity, Grayscale, Bitwise, VanEck, Ark, Invesco Galaxy i Franklin Templeton.

Razlozi za delegiranje ovlašćenja

Delegiranje ovlašćenja je uobičajena praksa koja omogućava brže donošenje odluka. Bloomberg analitičar, James Seyffart, objasnio je da bi zahtev za zvaničnim glasanjem za svaku odluku značajno usporio regulatorne procese. Iako je ovakav način rada standardan, neki u kripto zajednici spekulišu da bi komisija mogla osporiti ovu odluku u narednih 10 dana, tvrdeći da je delegiranje ovlašćenja korišćeno kako bi se izbeglo političko izjašnjavanje.

Politički i ekonomski uticaji

Jedan od faktora koji su mogli uticati na odluku SEC-a je politički pritisak. Sa izborima na horizontu i rastućom pažnjom na kripto regulaciju, SEC se suočava sa velikim pritiscima kako od strane industrije tako i od političkih entiteta. Implementacija pravila o zaštiti životne sredine, socijalnoj odgovornosti i korporativnom upravljanju (ESG) takođe je mogla igrati ulogu u ovoj odluci.

Razlika u odobravanju Bitcoin i Ether ETF-ova

Dok su svi Bitcoin ETF-ovi počeli sa trgovanjem odmah nakon odobrenja, spot Ether ETF-ovi će možda morati da čekaju nekoliko nedelja ili meseci pre nego što počnu sa trgovanjem na berzama. Ovaj dodatni korak znači da će investitori morati da budu strpljivi pre nego što vide prve trgovine spot Ether ETF-ovima.

Uticaj na tržište

Odobrenje spot Ether ETF-ova moglo bi značajno uticati na tržište kriptovaluta. Institucionalni investitori sada imaju novi alat za izlaganje Etheru, što bi moglo povećati potražnju i cenu. Takođe, ovo odobrenje može poslužiti kao presedan za buduće ETF-ove drugih kriptovaluta, proširujući tržište i diversifikaciju investicionih portfelja.

Reakcije iz kripto zajednice

Kripto zajednica je podeljena oko ove odluke. Dok neki veruju da je ovo pozitivan korak ka legitimaciji kriptovaluta, drugi su skeptični zbog izostanka zvaničnog glasanja i mogućih političkih uticaja. Bez obzira na mišljenja, jasno je da je SEC-ovo odobrenje spot Ether ETF-ova značajan događaj koji će oblikovati budućnost kripto regulacije.

Gledajući napred

Gledajući unapred, biće zanimljivo videti kako će se tržište razvijati sa novim spot Ether ETF-ovima. Ako se pokažu uspešnim, mogli bi otvoriti vrata za druge kriptovalute da dobiju slična odobrenja. Pored toga, kako se regulatorni okvir bude razvijao, kripto industrija će morati da se prilagođava novim pravilima i zahtevima.

Zaključak

Odobrenje spot Ether ETF-ova od strane SEC-a predstavlja značajan korak za industriju kriptovaluta. Iako je proces odobravanja bio različit u poređenju sa Bitcoin ETF-ovima, ovaj događaj otvara vrata za šire institucionalno usvajanje Ethera i postavlja temelje za buduću regulaciju kriptovaluta. Investitori, regulatori i industrija sada pažljivo prate kako će se tržište razvijati i kako će nove regulative oblikovati budućnost digitalne imovine.

https://woodworkingplansgeek.com/

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button