banka

SEC Odobrava Ether ETF: Novo Poglavlje u Regulaciji Kriptovaluta

Uvod

Američka Komisija za hartije od vrednosti (SEC) je 23. maja 2024. godine odobrila prve spot Ether ETF-ove, ali ovaj put bez glasanja predsednika SEC-a, Garija Genslera. Ovo predstavlja značajan korak za industriju kriptovaluta, jer otvara vrata za šire institucionalno usvajanje Ethera, druge po vrednosti kriptovalute nakon Bitcoina. U ovom članku, istražujemo proces odobravanja, razloge zašto Gensler nije glasao, i šta ovo znači za budućnost kriptovaluta.

  1. Proces Odobravanja

Za razliku od spot Bitcoin ETF-ova, koji su odobreni putem glasanja petočlane komisije, uključujući Garija Genslera, spot Ether ETF-ovi su odobreni od strane Odeljenja za trgovanje i tržišta SEC-a. Ovo odeljenje je koristilo ovlašćenja delegirana od strane komisije, što je omogućilo brže odobravanje bez formalnog glasanja.

  1. Razlozi za Delegiranje Ovlašćenja

James Seyffart, analitičar ETF-ova u Bloomberg-u, objašnjava da je delegiranje ovlašćenja uobičajena praksa kako bi se ubrzao proces odobravanja. Da je SEC zahtevao zvanično glasanje za svaku odluku, to bi značajno usporilo regulatorne procese. Iako je ovaj način rada normalan za mnoga odobrenja, neki u kripto zajednici spekulišu da bi komisija mogla osporiti ovu odluku u narednih 10 dana, tvrdeći da je delegiranje ovlašćenja korišćeno kako bi se izbeglo političko izjašnjavanje.

  1. Politički i Ekonomski Uticaji

Jedan od faktora koji su mogli uticati na odluku SEC-a je politički pritisak. Sa izborima na horizontu i rastućom pažnjom na kripto regulaciju, SEC se suočava sa velikim pritiscima kako od strane industrije tako i od političkih entiteta. Implementacija pravila o zaštiti životne sredine, socijalnoj odgovornosti i korporativnom upravljanju (ESG) takođe je mogla igrati ulogu u ovoj odluci.

  1. Razlika u Odobravanju Bitcoin i Ether ETF-ova

Za razliku od Bitcoin ETF-ova, koji su odmah nakon odobrenja počeli sa trgovanjem, spot Ether ETF-ovi će možda morati da čekaju nekoliko nedelja ili meseci pre nego što debituju na berzama. Razlog za ovo je što još uvek nisu dobili S-1 obrazac, neophodan za SEC registraciju. Ovaj dodatni korak znači da će investitori morati da budu strpljivi pre nego što vide prve trgovine spot Ether ETF-ovima.

  1. Uticaj na Tržište

Odobrenje spot Ether ETF-ova moglo bi značajno uticati na tržište kriptovaluta. Institucionalni investitori sada imaju novi alat za izlaganje Etheru, što bi moglo povećati potražnju i cenu. Takođe, ovo odobrenje može poslužiti kao presedan za buduće ETF-ove drugih kriptovaluta, proširujući tržište i diversifikaciju investicionih portfelja.

  1. Reakcije iz Kripto Zajednice

Kripto zajednica je podeljena oko ove odluke. Dok neki veruju da je ovo pozitivan korak ka legitimaciji kriptovaluta, drugi su skeptični zbog izostanka zvaničnog glasanja i mogućih političkih uticaja. Bez obzira na mišljenja, jasno je da je SEC-ovo odobrenje spot Ether ETF-ova značajan događaj koji će oblikovati budućnost kripto regulacije.

  1. Gledajući Napred

Gledajući unapred, biće zanimljivo videti kako će se tržište razvijati sa novim spot Ether ETF-ovima. Ako se pokažu uspešnim, mogli bi otvoriti vrata za druge kriptovalute da dobiju slična odobrenja. Pored toga, kako se regulatorni okvir bude razvijao, kripto industrija će morati da se prilagođava novim pravilima i zahtevima.

  1. Zaključak

Odobrenje spot Ether ETF-ova od strane SEC-a predstavlja značajan korak za industriju kriptovaluta. Iako je proces odobravanja bio različit u poređenju sa Bitcoin ETF-ovima, ovaj događaj otvara vrata za šire institucionalno usvajanje Ethera i postavlja temelje za buduću regulaciju kriptovaluta. Investitori, regulatori i industrija sada pažljivo prate kako će se tržište razvijati i kako će nove regulative oblikovati budućnost digitalne imovine.

https://woodworkingplansgeek.com/

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button