banka

SEC Odobrava Spot Ether ETF: Zašto Cena Ethera Ostaje Nezainteresovana?

Nedavna odluka Komisije za hartije od vrednosti (SEC) da odobri spot Ether (ETH) fondove kojima se trguje na berzi (ETF) predstavljala je prekretnicu za kripto tržište. Očekivalo se da će ova vest izazvati značajan skok u ceni Ethera, ali su rezultati bili manje spektakularni nego što su mnogi investitori predviđali. U ovom članku ćemo istražiti razloge zašto cena Ethera nije naglo skočila uprkos odobrenju spot ETF-ova, analizirati trenutne tržišne uslove i razmotriti buduće perspektive za ETH.

Istorijat i Značaj ETF-ova:

ETF-ovi omogućavaju investitorima da kupe udio u fondu koji prati cenu osnovne imovine, kao što su akcije ili kriptovalute, bez potrebe da direktno poseduju tu imovinu. Ovo je posebno korisno za institucionalne investitore koji traže regulisan i siguran način da izlože svoja portfolija kriptovalutama. SEC-ovo odobrenje spot Ether ETF-ova signalizira rastuće prihvatanje kriptovaluta u tradicionalnim finansijskim krugovima.

Razlozi za Odsustvo Brzog Skoka Cene:

Prethodna Akcija Cena:

Pre nego što je SEC objavio svoju odluku, cena Ethera je već značajno porasla u iščekivanju ovog događaja. Očekivanja su često ugrađena u cenu imovine pre nego što se stvarni događaj desi. Zato je nakon zvanične objave, malo ostalo prostora za dodatni rast.
Nedostatak Trenutnog Kapitalnog Priliva:

Iako su ETF-ovi odobreni, oni još nisu lansirani na tržištu. Potrebno je dodatno odobrenje S-1 prijava, koje uključuju detalje o finansijskom stanju firme i rizicima povezanima sa investicijom. Proces može trajati od nekoliko nedelja do nekoliko meseci, što znači da novi kapitalni prilivi tek treba da se realizuju.
Iskustva sa Bitcoin ETF-ovima:

Kada su spot Bitcoin ETF-ovi odobreni u januaru, cena Bitcoina je doživela pad pre nego što je počela da raste nakon nekoliko nedelja. Sličan obrazac se može očekivati i sa Ether ETF-ovima, gde inicijalna reakcija možda nije indikativna za dugoročni trend.
Analize i Mišljenja Stručnjaka:

Kripto analitičar Zach Rynes ističe da trenutna mirna reakcija tržišta može biti posledica toga što su svi koji su želeli da kupe u iščekivanju odobrenja već to učinili. On veruje da će glavni uticaj na cenu Ethera biti vidljiv tek kada ETF-ovi počnu sa trgovanjem i novi kapital počne da ulazi na tržište.

Drugi stručnjaci, kao što je istraživačka firma Second Mountain, predviđaju da će odobrenje ETF-ova dovesti do ogromnog priliva kapitala u prvoj nedelji trgovanja, potencijalno dostigavši milijarde dolara.

Potencijalni Rizici i Izazovi:

Jedan od rizika koji se spominje je mogućnost značajnih odliva iz Grayscale Ethereum Trust (ETHE) ako se ovaj fond konvertuje u spot Ether ETF. Slična situacija se desila sa Grayscale Bitcoin Trust (GBTC) nakon što su spot Bitcoin ETF-ovi odobreni, što je dovelo do velikih odliva kapitala.

Zaključak:

Odobrenje spot Ether ETF-ova od strane SEC-a je značajan korak ka integraciji kriptovaluta u tradicionalne finansijske tokove. Međutim, trenutni nedostatak značajnog porasta cene Ethera može se pripisati već ugrađenim očekivanjima u cenu, odsustvu trenutnog priliva novog kapitala i sličnim obrascima ponašanja cena viđenim kod Bitcoin ETF-ova. Kako ETF-ovi budu lansirani i novi kapital bude ulazio na tržište, moguće je da ćemo videti veći uticaj na cenu Ethera u narednim mesecima.

https://woodworkingplansgeek.com/

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button