banka

Komisija za hartije od vrednosti SAD-a traži ažuriranja aplikacija za spot Ether ETF

Nedavno su se pojavile vesti da je Komisija za hartije od vrednosti SAD-a (SEC) stupila u kontakt sa glavnim američkim berzama kako bi ažurirali svoje aplikacije za listiranje i trgovanje spot Ether (ETH) fondovima kojima se trguje na berzi (ETF). Ovo je značajan korak u svetu kriptovaluta i može imati dalekosežne posledice na tržište.

Pozadina:

Prema izveštaju Reutersa od 21. maja, zvaničnici SEC-a su kontaktirali Nasdaq, Chicago Board Options Exchange (CBOE) i New York Stock Exchange (NYSE) sa zahtevom da ažuriraju i promene postojeće aplikacije za spot Ether ETF pre regulativnog roka. Naime, SEC mora doneti odluku o odobravanju ili odbijanju VanEck-ove spot Ether ETF aplikacije do 23. maja, nakon što je proces odlagan 240 dana.

Značaj ove odluke:

Zahtevanje od berzi da izvrše izmene može biti indikator da SEC razmatra mogućnost odobravanja ovih aplikacija. Na primer, 20. maja, dva analitičara ETF-ova su povećala verovatnoću da će SEC odobriti spot ETF vezan za Ether sa 25% na 75%, nakon što su čuli da aplikanti treba da ubrzaju svoje 19b-4 prijave. Ove prijave, zajedno sa S-1 registracionim izjavama, moraju biti predate SEC-u pre nego što spot Ether ETF-ovi mogu biti listirani.

Potencijalni uticaji:

Ako SEC odobri VanEck-ovu aplikaciju, to bi moglo otvoriti vrata za odobravanje spot Ether ETF-ova koje nude ARK 21Shares, BlackRock, Fidelity, Hashdex i Invesco Galaxy. Na primer, Fidelity je već izmenio svoju S-1 prijavu kako bi uključio da Ether vezan za investiciono vozilo neće biti stakovan, što sugeriše da bi takav zahtev mogao biti neophodan za odobravanje.

Regulativni okvir:

Prethodne prijave, javne izjave predsednika SEC-a Gary Genslera i izveštaji o istragama su sugerisali da komisija možda priprema da odbije aplikacije za spot Ether ETF, što je i dalje bila mogućnost u trenutku objavljivanja. Komisija je počela da odobrava investicione instrumente vezane za ETH futures u oktobru 2023. i spot Bitcoin ETF-ove u januaru.

Zaključak:

Ažuriranje aplikacija za spot Ether ETF-ove je ključan korak koji može promeniti dinamiku tržišta kriptovaluta. Odluka SEC-a u narednim danima će biti od velikog značaja za investitore i učesnike na tržištu, jer bi mogla otvoriti nova vrata za ulaganja u digitalnu imovinu putem regulisanih finansijskih instrumenata.

https://woodworkingplansgeek.com/

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button