banka

Venecuela zabranjuje rudarenje kriptovaluta usred energetske krize

Vlasti Venecuele preduzimaju mere protiv rudarenja kriptovaluta
Nacionalno ministarstvo energetike Venecuele odlučilo je da isključi farme za rudarenje bitkoina iz elektroenergetske mreže i zapleni preko 11.000 uređaja za rudarenje bitkoina. Ova akcija je deo šireg napora vlade da smanji potrošnju energije od strane ovih farmi, koje su značajno opterećivale nacionalni energetski sistem.

Prema saopštenju ministarstva, cilj ove operacije je bio nadzor nad aktivnostima visokih potrošača električne energije, uključujući rudare kriptovaluta. Ministarstvo je naglasilo da je potrebno isključiti sve farme za rudarenje kriptovaluta kako bi se izbeglo preopterećenje mreže izazvano visokom potražnjom energije ovih farmi.

Kontrola potrošnje energije
Ova akcija protiv rudarenja predvodio je Rafael Lakava, guverner države Karabobo, gde se nalazi značajan deo industrijskog kompleksa zemlje. Tokom akcije zaplenjeno je preko 11.000 ASIC uređaja i isključeno je nekoliko farmi za rudarenje bitkoina. Ova poslednja akcija dolazi nakon što je vlada prethodno zaplenila 2000 uređaja za rudarenje kriptovaluta u sklopu antikorupcijske inicijative.

Nacionalno ministarstvo energetike Venecuele naglasilo je važnost pružanja pouzdane i efikasne elektroenergetske usluge širom zemlje. Cilj ove akcije bio je uklanjanje opterećenja koje na energetski sistem stvaraju farme sa visokom potrošnjom energije. Zvaničnici su takođe izjavili da je ova mera neophodna za stabilizaciju izuzetno nepouzdanog elektroenergetskog sistema zemlje, koji je od 2019. godine suočen sa čestim prekidima struje koji značajno ometaju ekonomske aktivnosti i svakodnevni život građana.

Venecuela se pridružuje drugim zemljama u zabrani
Rudarenje kriptovaluta je izuzetno energetski intenzivno i značajno opterećuje elektroenergetske mreže. Kao odgovor na to, nekoliko zemalja, uključujući Kinu i Kazahstan, zabranile su ili uvele stroge regulacije za rudarenje kriptovaluta. Akcija Venecuele protiv rudarenja deo je šireg antikorupcijskog pokreta koji je doveo do hapšenja nekoliko visokih zvaničnika. Guverner Karabobo države takođe je apelovao na javnost da pomogne u otkrivanju ilegalnih operacija rudarenja, ohrabrujući građane da prijavljuju nezakonite aktivnosti.

Ovo nije prvi put da Venecuela preduzima mere protiv aktivnosti rudarenja kriptovaluta u zemlji. U martu 2023. godine, energetski dobavljač zemlje isključio je kripto rudarske objekte širom zemlje kao deo istrage o korupciji koja je uključivala nacionalnu naftnu kompaniju. Tarek Vilijam Saab, državni tužilac, tada je izjavio da su zvaničnici upravljali paralelnim naftnim operacijama uz pomoć nacionalnog odeljenja za kriptovalute.

Venecuela, zemlja bogata prirodnim resursima, suočava se sa dubokim ekonomskim problemima, uključujući hiperinflaciju, političku nestabilnost i ozbiljne nedostatke u energetskom sektoru. Uprkos tome, rudarenje kriptovaluta postalo je popularno zbog mogućnosti brze zarade, ali je takođe dodatno opteretilo već krhki energetski sistem zemlje. Ove poslednje mere deo su napora da se stabilizuje elektroenergetska mreža i smanji korupcija u zemlji.

Dok Venecuela pokušava da stabilizuje svoj energetski sistem, zabrana rudarenja kriptovaluta predstavlja značajan korak ka smanjenju potrošnje energije i poboljšanju pouzdanosti elektroenergetskih usluga za građane. Međutim, ostaje da se vidi kako će ove mere uticati na ekonomsku situaciju i aktivnosti vezane za kriptovalute u zemlji.

https://woodworkingplansgeek.com/

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button