Bitcoin

„Mehur tržišta obveznica je pukao“ — 5 stvari koje treba znati u Bitcoin-u ove nedelje

Vremenski tunel do novembra 2020. otvara se za akciju cena BTC-a, jer američki dolar uništava i valute i akcije.

Bitcoin (BTC) počinje novu nedelju gledajući u divlje makro okruženje nakon što je zapečatio svoje najniže nedeljno zatvaranje u skoro dve godine.

Kako rizična sredstva širom globalne ekonomije rastu, a američki dolar raste, najveća kriptovaluta je na mlohavim nogama.

Septembar, koji je počeo na strani bikova, sada ispunjava svoj neformalni nadimak na kripto tržištu, „Septembear“, a BTC/USD je trenutno u padu od 6,2% od početka meseca.

Loše vesti i dalje stižu za hodlere, koji se drže neaktivnih kovanica u sve većem broju dok dolar raste, a apetit mejnstrim da se diverzifikuju u rizičnije igre nastavlja da nestaje.

Sa makroom koji je postavljen da ostane ključni fokus za sve ove nedelje, Cointelegraph razmatra šta bi se moglo očekivati za akciju cena BTC-a.

U ekonomskim uslovima koji se takmiče sa bilo kojim velikim periodom istorijskih preokreta koji su viđeni u prošlom veku ili više, evo nekih faktora koje treba uzeti u obzir prilikom procene kuda bi bitkoin mogao da krene dalje.

Nedeljno zatvaranje šalje BTC/USD nazad do novembra 2020
Iako se ne poklapa sa gubicima prethodne nedelje (3,1% naspram 11%), poslednjih sedam dana su ipak uspeli da izazovu najniže nedeljno zatvaranje bitkoina od novembra 2020, pokazuju podaci iz Cointelegraph Markets Pro i TradingViev.

Kako loša strana nastavlja da dolazi, Bitcoin je tako vratio sat na vreme pre proboja, što ga je odvelo dalje od rekordnog maksimuma prethodnog ciklusa prepolovljenja.

Osećaj deja vua nije dobrodošao prosečnom kupcu — velika većina kupovine i skladištenja u hladnjači u poslednje dve godine sada je pod vodom.

„$BTC je upravo napravio najniže nedeljno zatvaranje u ovoj zoni“, rezimirao je popularni Tvitter analitičar SB Investments nakon zatvaranja:

„Izgleda medveđe sa akcijama koje takođe žele da slome podršku. Ali s druge strane, to je ono što svi očekuju.”
Da li bi tržišta mogla da povuku iznenađujući „maksimalni bol” na gore, likvidirajući kratku pristrasnost, ključni je alternativni argument za Bitcoinere. Za popularnog trgovca Omz, nedeljna cena zatvaranja od 18.800 dolara čak predstavlja ubedljivo lokalno dno.

Divergencija RSI nije ostala neprimećena na drugim mestima, a trgovac JACKIS je označio svoj dolazak prošle nedelje.

„U prošlosti smo imali samo dva dodira preprodaje teritorije i uvek su obeležili tačno dno“, napisao je tada na Tviteru.

Drugi trgovački račun IncomeSharks je takođe tvrdio da bi preokret mogao da prati američke izbore na sredini mandata početkom novembra, ali je prestao da kaže da je dno tu.

„Lift dole, stepenice gore“, komentariše se na 4-satnom grafikonu tog dana:

„Nastavite da gradite duplo dno i nove oslonce, Midterm Ralli ostaje na stolu. Razbijte ovu strukturu, uklonite ove mete i pronađite novo dno.”

Lopta za razbijanje dolara košta akcije, fiat
Ponedeljak je jedva počeo, a previranja koja su pratila prošlu nedelju su se već vratila sa osvetom na makro tržištima.

Nezaustavljivi američki dolar uništava ključne valute trgovinskih partnera, a velika britanska funta sterlinga dospeva na naslovne strane tokom dana jer je pala za 5% da bi se približila paritetu USD za nekoliko procentnih poena – što je najniži nivo u odnosu na dolar ikada.

GBP/USD bi pratila da evro vredi manje od 1,00 dolara, dok je beda primorala japanske vlasti da veštački podupiru kurs jena prošle nedelje.

EUR/USD je nakratko pao ispod 0,96 dolara pre skromnog oporavka, dok je USD/JPI i dalje blizu najvišeg nivoa od 1990-ih uprkos intervenciji Japana.

Istovremeno, zvona za uzbunu zvone za globalne obveznice, koje su se vratile na nivo iz 2020. godine. Komentator tržišta Holger Zschaepitz upozorio je uz Bloomberg podatke:

„Izgleda da je balon tržišta obveznica pukao. Vrednost globalnih obveznica je ove nedelje pala za još 1,2 biliona dolara, čime je ukupan gubitak sa ATH na 12,2 biliona dolara.
Akcije neće proći ništa bolje, sa fjučersima koji su pali dan pre otvaranja Volstrita. Sirova nafta Brent pala je ispod 85 dolara po barelu prvi put od početka 2022.

„Globalne obveznice propadaju u svojim fiat valutama, koje se urušavaju u odnosu na dolar, koji brzo gubi kupovnu moć“, reagovao je Saifedean Ammous, autor popularnih knjiga „The Bitcoin Standard“ i „The Fiat Standard“:

„Proći će meseci i godine pre nego što prosečan korisnik fiata shvati koliko je finansijski uništen. „Nova normalnost“ je siromaštvo“.
S obzirom na to da je kripto i dalje u visokoj korelaciji sa akcijama i obrnuto u korelaciji sa snagom dolara, izgledi za bitkoin su stoga manje nego pozitivni, jer izgleda da će status kvo ostati.

Indeks potrošačkih cena (CPI) u evrozoni treba da se očekuje ove nedelje, za koji se očekuje da će pokazati da inflacija i dalje raste, dok bi štampani indeks cena ličnih rashoda na potrošnju u SAD (PCE) trebalo da nastavi opadajući trend u SAD koji je počeo u julu.

Indeks američkog dolara (DKSI) u međuvremenu ne pokazuje znake preokreta, sada najviši od maja 2002.

Hodleri u klasičnom režimu tržišta medveda
Usred takvog haosa, nije iznenađujuće da se ubeđenje Bitcoin hodlera povećava i da dugoročni investitori odbijaju da prodaju.

Tvrdoglavo držanje je obeležje tržišta bitkoina, a najnoviji podaci pokazuju da se taj način razmišljanja čvrsto vratio ove godine.

Prema onchain analitičkoj firmi Glassnode, takozvani Coin Dais Destroied (CDD) metrika Bitcoin postavlja nove minimume.

CDD se odnosi na to koliko dana mirovanja se briše kada BTC napusti novčanik domaćina nakon određenog perioda. Kada je CDD visok, to sugeriše da su dugotrajnije uskladišteni novčići sada u pokretu.

Vesti prate nedelje različitih metrika fokusiranih na hodl koje pokazuju posvećenost da se zalihe BTC-a drže pod ključem za bolje dane.

Glassnode je, u međuvremenu, dodatno primetio sve veću zastupljenost kovanica koje se drže najmanje tri meseca kao proporcija vrednosti u USD vrednosti BTC ponude.

„Čini se da su bitkoin HODLeri postojani i nepokolebljivi u svom uverenju“, saglasili su se.

Prateći grafikon je pokazao Bitcoin-ov HODL Vaves metriku — prikaz ponude razbijenog po mirovanju novčića.

Kitovi i dalje diktiraju podršku i otpor
Dok se stare ruke udaljavaju od dugmeta „prodaja“, najveći investitori u Bitcoin-u su na radaru analitičara kada je u pitanju uočavanje kretanja cena.

Trenutni opseg trgovanja predstavlja zonu interesovanja zbog obima trgovačke aktivnosti koja je uključivala novac od kitova u prošlosti.

Velike kupovine daju dodatnu težinu specifičnoj ceni podrške, dok isto važi i za nivoe otpora, a prema izvoru za praćenje na lancu Vhalemap, BTC/USD je trenutno zaglavljen između ova dva.

„Držanje od 19 do 18 hiljada je ključno za BTC,“ rezimirao je tim Vhalemap krajem prošle nedelje.

Prateći grafikon je pokazao nivoe otpora kitova koji ograničavaju olakšanje za bitkoin i ograničavaju ga na zonu od 20.000 dolara.

„Ekstremni strah“ ulazi u drugu nedelju
U poznatom povratku na norme iz 2022. godine, raspoloženje kripto tržišta je sada u režimu „ekstremnog straha“ više od nedelju dana.

Povezano: 5 altcoina koji bi mogli postati bikovi ako se cena bitkoina stabilizuje

Prema Indeksu kripto straha i pohlepe, koji meri agregatno raspoloženje kripto tržišta, prosečan investitor se ne može osećati mnogo nelagodnije zbog izgleda.

Od 26. septembra, Fear & Greed je zabeležio rezultat od 21/100, sa 25/100 kao granica za ekstremni strah.

Hladna stopala nije ništa novo na tržištu ove godine, koje je do sada imalo najduži boravak u „ekstremnom strahu“ sa više od dva meseca.

https://www.woodworkingplansgeek.com/

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button