bankarstvo

Zašto je danas kripto tržište u padu?

Cene kriptovaluta nastavljaju da padaju, ali zašto? Ovogodišnji tržišni krah pretvorio je većinu pobedničkih portfelja u neto gubitnike, a novi investitori verovatno gube nadu u Bitcoin (BTC).

Investitori znaju da kriptovalute pokazuju volatilnost veću od prosečne, ali ovogodišnje smanjenje je bilo ekstremno. Nakon što je dostigla stratosferski maksimum od 69.400 dolara, cena bitkoina se srušila u narednih 11 meseci na neočekivani godišnji minimum od 17.600 dolara.

To je pad vrednosti od skoro 75%.

Eter (ETH), najveći altcoin po tržišnoj kapitalizaciji, takođe je doživeo korekciju od 82% pošto je njegova cena pala sa 4.800 dolara na 900 dolara za sedam meseci.

Višegodišnji istorijski podaci pokazuju da su povlačenja u rasponu od 55% do 85% norma nakon paraboličnog rasta tržišta, ali faktori koji utiču na cene kriptovaluta danas se razlikuju od onih koji su pokretali rasprodaje u prošlosti.

U ovom trenutku, raspoloženje investitora ostaje mekano jer investitori izbegavaju rizik i čekaju da vide da li će trenutna monetarna politika Federalnih rezervi ublažiti uporno visoku inflaciju u Sjedinjenim Državama. Predsedavajući Fed-a Džerom Pauel je 21. septembra najavio povećanje kamatne stope od 0,75% i nagovestio da će doći do povećanja slične veličine sve dok inflacija ne padne bliže ciljnoj vrednosti centralne banke od 2%.

Hajde da dublje pogledamo tri razloga zašto cene kriptovaluta nastavljaju da padaju u 2022.

Povećanje kamatnih stopa Federalnih rezervi
Povećanje kamatnih stopa povećava troškove pozajmljivanja novca za potrošače i preduzeća. Ovo ima za posledicu povećanje operativnih troškova poslovanja, troškova robe i usluga, troškova proizvodnje, plata i na kraju troškova skoro svega.

Visoka, nezadrživa inflacija je glavni razlog zašto Federalne rezerve Sjedinjenih Država podižu kamatne stope. A otkako su počela povećanja stopa u martu 2022., Bitcoin i šire kripto tržište su u korekciji.

Kada se monetarna politika ili pokazatelji koji mere snagu ekonomije promene, rizična sredstva imaju tendenciju da signaliziraju, ili da se pomeraju, ranije od akcija. Godine 2021. Fed je počeo da signalizira svoje planove da na kraju podigne kamatne stope, a podaci pokazuju da se cena bitkoina naglo korigovala do decembra 2021. Na neki način, bitkoin i eterijum su bili kanarinci u rudniku uglja koji su signalizirali šta predstoji za tržišta akcija.

Ako inflacija počne da se smanjuje, zdravlje ekonomije se poboljša ili Fed počne da signalizira zaokret u svojoj trenutnoj monetarnoj politici, rizična sredstva poput bitkoina i altcoina bi ponovo mogla da budu „kanarinci u rudniku uglja“ odražavajući povratak rizika -o raspoloženju investitora.

Stalna pretnja regulacijom
Industrija kriptovaluta i regulatori imaju dugu istoriju neslaganja zbog raznih zabluda ili nepoverenja u stvarni slučaj upotrebe digitalne imovine. Bez radnog okvira za regulaciju kripto sektora, različite zemlje i države imaju mnoštvo suprotstavljenih politika o tome kako se kriptovalute klasifikuju kao imovina i šta tačno čini legalni sistem plaćanja.

Nedostatak jasnoće po ovom pitanju utiče na rast i inovacije unutar sektora, a mnogi analitičari veruju da se uvođenje kriptovaluta ne može dogoditi sve dok se ne donese univerzalno dogovoren i razumljiv set zakona.

Rizična sredstva su pod velikim uticajem raspoloženja investitora, a ovaj trend se proteže i na bitkoin i altcoins. Do danas, pretnja neprijateljskim propisima o kriptovalutama ili, u najgorem slučaju, potpuna zabrana nastavlja da utiče na cene kriptovaluta na skoro mesečnom nivou.

Prevare i Ponzis izazvali su likvidacije i ponovljene udare na poverenje investitora
Prevare, Ponzi šeme i oštra volatilnost tržišta takođe su odigrali značajnu ulogu u padu cena kriptovaluta tokom 2022. Loše vesti i događaji koji ugrožavaju likvidnost tržišta imaju tendenciju da izazovu katastrofalne ishode zbog nedostatka regulative, mladosti industrije kriptovaluta i tržišta relativno mali u poređenju sa tržištima akcija.

Implozija Terrinih LUNA i Celsius mreže, kao i zloupotreba leveridža i sredstava klijenata od strane Three Arrovs Capital (3AC) su svaki odgovorni za uzastopne udare na cene imovine na kripto tržištu. Bitcoin je trenutno najveća imovina po tržišnoj kapitalizaciji u sektoru, a istorijski gledano, cene altcoina imaju tendenciju da prate u kom pravcu ide cena BTC-a.

Kako su se ekosistemi Terra i LUNA urušili, cena bitkoina se naglo korigovala zbog višestrukih likvidacija koje su se dešavale unutar Terre — a raspoloženje investitora je palo.

Isto se desilo sa još većom veličinom kada su Voiager, 3AC i Celsius kolabirali, izbrisavši desetine milijardi u fondovima investitora i protokola.

Povezano: Ven moon? Verovatno ne uskoro: Zašto bi trgovci bitkoinima trebalo da se sprijatelje sa trendom

Šta očekivati za ostatak od 2022. do 2023
Faktori koji utiču na pad cena na kripto tržištu su vođeni politikom Federalnih rezervi, što znači da će moć Fed-a da podigne, pauzira ili snizi stope i dalje imati direktan uticaj na cenu bitkoina, cenu ETH-a i cene altcoina.

U međuvremenu, apetit investitora za rizikom će verovatno ostati prigušen, a potencijalni kripto trgovci bi mogli da razmotre čekanje na znake da je inflacija u SAD dostigla vrhunac i da Federalne rezerve počnu da koriste jezik koji ukazuje na zaokret politike.

https://www.woodworkingplansgeek.com/

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button