bankarstvo

Vitalik: Skaliranje sloja 2 će učiniti da kripto plaćanja ponovo „imaju smisla“ — KBV 2022

„To je vizija koja je, čini mi se, pomalo zaboravljena i mislim da je jedan od razloga zašto je zaboravljena u osnovi taj što je procenjena na tržištu“, rekao je Vitalik Buterin.

Suosnivač Ethereuma Vitalik Buterin tvrdi da će kripto plaćanja ponovo „imati smisla“ jer će troškovi transakcije uskoro pasti na deliće centa zbog zbrajanja sloja 2.

Tim Cointelegrapha koji je trenutno na terenu na Korea Blockchain Veek-u (KBV) citirao je Buterina koji je izjavio da je poslednja prepreka za svođenje transakcija na deliće centa kompresija podataka blokčejna.

On je ukazao da se „događa solidan posao“ sa roll-upovima u ovom trenutku, kao što je Optimismovo rešenje za skaliranje sloja 2 za Ethereum, koje je radilo na smanjenju veličine i cene podataka u blockchain transakcijama uvođenjem kompresije nula bajtova.

„Dakle, danas sa roll upovima, naknade za transakcije su uglavnom negde između 0,25 USD, ponekad 0,10 USD, a u budućnosti sa roll upovima sa svim poboljšanjima efikasnosti o kojima sam govorio. Transakcioni troškovi bi mogli da se spuste na 0,05 dolara, ili čak do 0,02 dolara. Toliko jeftinije, mnogo pristupačnije i potpuno menja igru.”
Uprkos tome što prvenstveno funkcioniše kao špekulativno skladište vrednosti, Buterin je naglasio da je ključni slučaj upotrebe bitkoina (BTC) predstavljen u svojoj beloj knjizi iz 2008. da obezbedi „peer-to-peer elektronski gotovinski sistem“ koji je bio jeftiniji od tradicionalnih metoda plaćanja.

Međutim, iako je to bilo tačno sve do 2013. prema Buterinovim rečima, to više nije slučaj 2018. godine kada se usvajanje povećalo, a blokčejn transakcije postale preskupe.

„To je vizija koja je, čini mi se, pomalo zaboravljena i mislim da je jedan od razloga zašto je zaboravljena u osnovi taj što je dobila cenu na tržištu“, rekao je on.

Po mišljenju suosnivača Ethereuma, BTC i druga imovina će uskoro ponovo moći da obezbede ovaj slučaj upotrebe jer rešenja za skaliranje – kao što je mreža munje u slučaju BTC-a – postepeno smanjuju troškove na deliće centa.

Slučajevi korišćenja kripto plaćanja
Buterin je naveo nekoliko različitih oblasti u kojima će jeftine kripto transakcije biti posebno važne. Prvo je ukazao na „zemlje sa nižim prihodima ili mesta gde postojeći finansijski sistem nije veoma efikasan“, jer će građanima omogućiti pristup vitalnoj strukturi plaćanja preko interneta, nešto što je već usvojeno uprkos troškovima međunarodnih doznaka.

Povezano: 60 miliona NFT-a moglo bi biti iskovano u jednoj transakciji: osnivač StarkVare-a

Drugo, primetio je da će u kontekstu Ethereuma, jeftine kripto transakcije takođe pomoći da se poveća usvajanje za nefinansijske aplikacije kao što su serveri sistema imena domena (DNS), protokoli o prisustvu humanosti i usluge upravljanja Veb3 nalozima.

„Morate da pošaljete transakciju da biste kreirali DNS ime, morate da pošaljete transakciju da biste oporavili svoj nalog, potrebno je da pošaljete transakciju da biste ispunili neke od ovih adaptacija. Ako izvođenje svake od tih operacija košta oko 11 dolara, onda ljudi neće ulaziti u to.

„Skalabilnost nije samo neka dosadna stvar u kojoj vam treba samo da se brojevi troškova smanjuju skalabilnost, mislim da zapravo omogućava i otključava potpuno nove klase aplikacija,“ dodao je on.

https://www.woodworkingplansgeek.com/

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button