bankarstvo

Jednom hakovan za 77 miliona dolara, Beanstalk-ov algo stabilcoin protokol se ponovo pokreće

Protokol stabilnih coin-a Beanstalk Farms-a je ponovo pokrenut u subotu, a tim radi na tome da, nadamo se, povrati tržišnu kapitalizaciju svog BEAN stabilnog coin-a od 100 miliona dolara pre hakovanja u aprilu.

Algoritamski stabilcoin projekat Beanstalk Farms, baziran na Ethereum-u, ponovo je pokrenuo svoj protokol nešto manje od četiri meseca nakon što je otišao van mreže nakon što je pretrpeo razorni pokušaj upravljanja od 77 miliona dolara.

Protokol i upravljanje njime su pauzirani od aprila nakon eksploatacije upravljanja i napada na brze zajmove, ali su ponovo pokrenuti od subote u događaju pod nazivom „Ponovna zasada“.

U saopštenju podeljenom sa Cointelegraphom, Beanstalk je rekao da je izašao iz iskušenja jači nego ikada, verovatno u vezi sa upravljanjem i bezbednošću protokola.

„Pasulj je izašao na drugu stranu ovog iskušenja jači nego ikad. To je svedočanstvo kreditne sposobnosti protokola i njegovog potencijala da pomogne u realizaciji budućnosti bez dozvole“, rekao je Publius, grupa programera koja stoji iza BEAN stabilnog coin-a i protokola.

Publius je izjavio da je sada premestio upravljanje protokolom u novčanik sa više potpisa koji vodi zajednica dok se „ne može primeniti siguran mehanizam upravljanja na lancu“.

Tim je takođe naveo da je završio dve revizije protokola od „najboljih revizorskih firmi koje nisu pametne ugovore“ u Trail of Bits i Halbornu.

Portparol je takođe istakao da je razvoj novih aplikacija na mreži već u toku, sa Root protokolom koji je 26. jula najavio početni krug od 9 miliona dolara za razvoj finansijskih, trgovinskih i sportskih kladionica na Beanstalk-u.

Projekat ima dug put da se popne nazad dok se ne poklopi sa prethodnim metrikama koje je pogodio pre hakovanja. Sredinom aprila, Beanstalk-ov algo stabilcoin BEAN je dostigao tržišnu kapitalizaciju od 100 miliona dolara. U trenutku pisanja, međutim, cifra iznosi samo 284,426 dolara, sa aktivom daleko od fiksacije od 1 dolara na 0,0039 dolara, prema podacima iz CoinGecko.

Projekat je takođe imao ograničen uspeh u povratku sredstava ukradenih u aprilskom poduhvatu. Od 5. juna, projekat je prikupio 10 miliona dolara putem prikupljanja sredstava za vraćanje ukradenih sredstava.

Dugoročna održivost
Međutim, pošto žiri još uvek nije u vezi sa algoritamski podržanim stabilnim kovanicama, ostaje da se vidi koliko će BEAN biti dugoročno održiv. Publije je to čak istakao još u junu, kako je primetio:

„Trenutno je nejasno da li je stabljika pasulja dovoljno dobra da se održi zauvek. Još uvek postoje neke neefikasnosti u modelu. Međutim, Beanstalk je verovatno dovoljno dobar da nastavi da se održava u kratkom roku.

„Stvar u vezi sa sistemom kao što je Beanstalk je da radi dok ne radi. Nikada ne možete znati da li radi, samo da je do sada funkcionisalo. Toliko neizvesnosti je zastrašujuće, posebno bez jasne definicije uspeha“, dodao je Publius.

Povezano: Vitalik: Centralizovani USDC bi mogao da odluči o budućnosti spornih ETH hard forkova

Mnogi projekti su smislili različite načine da zaobiđu kolateralne zahteve i probleme centralizacije povezane sa lansiranjem skalabilnog stabilcoina.

Varijacija Beanstalk-a se oslanja na decentralizovanu kreditnu liniju, decentralizovano proročanstvo o cenama i upravljačku zajednicu kako bi funkcionisala i kretala se oko predviđene veze od 1,00 dolara.

https://www.woodworkingplansgeek.com/

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button