bankarstvo

Izvršni direktor Aurora Labsa opisuje „fascinantnu i podmuklu“ kripto prevaru na koju je skoro pao

Šef proizvoda kompanije Aurora Labs, Matt Henderson, kaže da postoji sofisticirana prevara sa transakcijama bez recepta (OTC) koja ga je zamalo navela da izgubi zalihu svoje teško zarađene kriptovalute.

Henderson je svojim pratiocima na Tviteru u petak opisao svoj lični sukob sa prevarantom poznatim kao Olai.

Olaijeva prevara u suštini uključuje prevaru žrtve da veruje da je primljena uplata za OTC kripto transakciju, a zapravo nije.

Kako je funkcionisalo
Henderson je objasnio da je kripto prevara počela kada ga je Olai kontaktirao u aplikaciji za razmenu poruka Telegram, raspitujući se o kupovini AURORA tokena pomoću USD Coin (USDC).

Par je pristao da izvrši transakciju putem escrov-a, uobičajene strategije po kojoj neutralna treća strana od poverenja drži sredstva na obe strane transakcije i daje ih drugoj strani kada se ispune uslovi plaćanja.

U ovom slučaju, Henderson je odabrao šefa obezbeđenja Aurora Labs-a, Franka Brauna, da deluje kao deponovani agent, koga je prvobitno nazvao Stiv u temi na Tviteru.

Međutim, Henderson je primetio nešto sumnjivo kada je njegov escrov partner podelio snimak ekrana na kojem je navodno dao zeleno svetlo da se kupcu pusti puna količina AURORA tokena.

Prema Hendersonu, prevaranti su replicirali njegov Discord profil i uputili Brauna da prevarantima pusti AURORA balans.

Discord-ova funkcija blokiranja osigurala je da Henderson nije znao da je njegov profil kloniran i da su se prevaranti lažno predstavljali.

Nakon što je uspešno izbegao prevaru, Henderson je kasnije razotkrio zamršenosti šeme, upozoravajući svakoga ko trguje kriptovalutom preko OTC znači da treba da bude krajnje oprezan i izbegne da postane žrtva sofisticirane šeme.

Povezano: Kripto koji je hakovao Solana može se smatrati poreskim gubitkom: Stručnjaci

Takođe je podelio da je prevarant po imenu Olai možda i dalje aktivan u zajednici, pošto je osoba koja koristi slično ime i taktiku primećena na Telegramu, prema korisniku Tvitera Scott Ieager:

„Kako radoznalo… Nedavno mi se obratio Olai Olsen na Telegramu pokušavajući da započne OTC ugovor i nudi USDC. Isti lik?”
Ranije ove godine, Federalna trgovinska komisija Sjedinjenih Američkih Država otkrila je da je skoro polovina svih prevara u vezi sa kriptovalutama potekla sa platformi društvenih medija 2021.

U izveštaju u junu, FTC je izvestio da je čak milijardu dolara u kriptovalutama izgubljeno od prevaranata tokom cele godine, što je više od petostrukog povećanja u odnosu na 2020.

https://www.woodworkingplansgeek.com/

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button