bankarstvo

60 miliona NFT-a moglo bi biti iskovano u jednoj transakciji — osnivač StarkVare-a

Osnivač StarkVare-a najavio je lansiranje svoje nove tehnologije za rekurzivnu proveru valjanosti u nedelju u Seulu.

Osnivač tehnološke kompanije StarkVare sa nultim znanjem (zk)-Rollup Eli Ben-Sasson kaže da bi njeni novi rekurzivni dokazi validnosti teoretski mogli da objedine čak 60 miliona transakcija u jednu na Ethereum blok lancu.

Ko-pronalazač zkSTARK-a dao je komentare za Cointelegraph tokom ETH Seoul u nedelju nakon što je tokom prezentacije najavio početak proizvodnje StarkVare-ove nove Rekurzivne tehnologije dokazivanja valjanosti.

U razgovoru za Cointelegraph, Ben-Sason je rekao da bi rekurzivni dokazi validnosti mogli dodatno da povećaju propusnost transakcije na faktor od najmanje deset u poređenju sa standardnim Validium skaliranjem, napominjući da su oni već skupljali 600.000 kovanica nezamenljivih tokena (NFT) na ImmutableKs protokol.

„Rekao bih da je minimum za koji bih rekao 10k […] Stavili smo 600.000 kovnica NFT-a, što je rezultiralo sa 10 gasa po kovani. Sada možemo da uzmemo najmanje 10 takvih dokaza i generišemo rekurzivni dokaz svih 10 ovih stvari“, objasnio je on:

„Mogli bismo ići na najmanje šest miliona, a to je u bliskoj budućnosti. To je nešto što bi bilo vrlo lako uraditi.”
Međutim, Ben-Sason je takođe dodao da bi taj broj mogao „da se poveća na 60 miliona sa više inženjeringa i podešavanja“, dodajući:

„Mislim da je i smanjenje kašnjenja za još jedan faktor koji je 5 do 10 puta takođe veoma izvodljivo.
StarkNet je bez dozvole i decentralizovani sloj 2 zk-Rollup koji koristi Validium za skaliranje transakcija. Kao i standardni zk-Rollup-ovi, Validium-i rade tako što agregiraju hiljade transakcija u jednu transakciju. StarkNet-ova nova tehnologija rekurzivnog dokaza validnosti može da spoji nekoliko Validium blokova u jedan dokaz.

Ovo rešenje za skaliranje moglo bi da promeni igru za Ethereum jer rešenja za skaliranje sloja 2 kao što su zk-Rollups i StarkNet-ovi rekurzivni dokazi validnosti mogu da oslobode veliki deo problema zagušenja mreže i dostupnosti podataka koji su izazvali probleme na glavnoj mreži Ethereum-a. Trenutno, Ethereum-ova glavna mreža može da obrađuje transakcije brzinom od 12-15 transakcija u sekundi (TPS).

Tokom svoje prezentacije na ETH Seoul, Ben-Sasson je primetio da je rekurzija odlična za skaliranje jer smanjuje troškove gasa, ima veći kapacitet dokazivanja i nudi manje kašnjenje.

StarkNet je uživo na Ethereum ainnetu od juna 2020. Trenutno pokreće protokole uključujući dIdKs, Immutable, DeversiFi i Celer.

Povezano: Blockchain problem skaliranja, objašnjeno

Takođe govoreći na ETH Seoul u nedelju, osnivač Ethereuma Vitalik Buterin je izrazio entuzijazam prema zk-Rollups-u, dalje navodeći da je rešenje za skaliranje superiornije od Optimistic Rollup-a:

„Dugoročno gledano, ZK-Rollups će na kraju pobediti Optimistic Rollups jer imaju ove fundamentalne prednosti, kao što je nepotreban period povlačenja od sedam dana.
Do danas, rešenja za skaliranje zasnovana na Ethereum-u sa najvećom zaključanom vrednošću (TVL) su Arbitrum, Optimism, dIdKs i Loopring.

https://www.woodworkingplansgeek.com/

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button