bankarstvo

Senator Voren predlaže smanjenje učešća Volstrita u kripto

Vorenovo pismo poziva OCC da sarađuje sa Fed-om i FDIC-om na razvoju alternativnog pristupa kriptovalutama „koji na adekvatan način štiti potrošače i sigurnost i stabilnost bankarskog sistema“.

Senatorka Sjedinjenih Američkih Država Elizabet Voren nastavlja svoju kampanju protiv kriptovaluta, ovog puta predlažući zakon kojim bi se efektivno zatvorile usluge kriptovaluta koje pružaju banke, navodi se u izveštaju Blumberga u četvrtak.

Da bi Volstrit držao podalje od tržišta kriptovaluta, senator Voren, koji je u senatskom bankarskom komitetu, poziva članove odbora i senatore da potpišu pismo Kancelariji kontrolora valute (OCC) tražeći od banaka da prestanu da pružaju kriptovalute usluge kao što je čuvanje kriptovaluta. Bankarski komitet veruje da izdavanjem kripto smernica regulatori dozvoljavaju bankama sa Volstrita da uđu na tržište i dovode bankarski sistem u opasnost.

U pismu se poziva OCC da sarađuje sa Federalnim rezervama i Federalnom korporacijom za osiguranje depozita (FDIC) kako bi razvili alternativni pristup kriptovalutama koji adekvatno štiti potrošače i promoviše „sigurnost i stabilnost bankarskog sistema:“

„Zabrinuti smo što OCC nije uspeo na pravi način da se pozabavi nedostacima prethodnih pisama tumačenja i rizicima povezanim sa bankarskim aktivnostima vezanim za kriptovalute, koji su postali ozbiljniji poslednjih meseci.
Konačna verzija pisma biće poslata vršiocu dužnosti kontrolora OCC-a Michaelu Hsuu. Odgovor OCC-a na Bloombergov upit pozivao se na nedavne primjedbe kontrolora Michaela Hsua u vezi sa povećanom uključenošću banaka u kriptovalute, što pokazuje želju agencije da izmijeni kripto smjernice banaka.

Hsu je pozvao na veći oprez u pogledu širenja kriptovaluta na glavne finansijske sisteme. Nedavna previranja u vezi sa kriptovalutama dovela su do gubitka milijardi dolara investicija, što je navelo zakonodavce i regulatore da povećaju svoju pažnju na usluge vezane za kriptovalute.

Prema Vorenovom pismu, prethodna uputstva i pravila OCC-a bili su nedovoljni da zaštite finansijski sistem od nedavne nestabilnosti kriptovaluta. Poziva na modifikacije i uklanjanje smernica za kripto bankarstvo kako bi se sprečilo da se banke umešaju u kriptovalute. Dokumentom se takođe traže informacije o trenutnom broju regulisanih banaka koje pružaju usluge vezane za kriptovalute, kao i o ukupnoj dolarskoj vrednosti pruženih usluga.

Pošto pismo još nije javno objavljeno, nejasno je koji su ga senatori potpisali. Međutim, senator Voren je bio glasni kritičar kriptovaluta i ranije je pozivao na više regulacije u prostoru.

Ona je nazvala decentralizovane finansije (DeFi) „najopasnijim“ elementom kriptovaluta u 2021. i predložila zakon za istraživanje uloge kriptovaluta u ransomveru, dok je kritikovala Ethereum mrežu zbog skupih naknada tokom saslušanja u odboru. Dakle, nije iznenađenje što je iskoristila priliku da se zalaže za stroža pravila.

https://www.woodworkingplansgeek.com/

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button