bankarstvo

Najbolji mesečni dobici od oktobra 2021. — 5 stvari koje treba znati u Bitcoin-u ove nedelje

Jul je zatvoren sa bitkoinom koji je porastao za skoro 17%, ali sada se analitičari okreću koliko dugo bikovski trend može trajati.

Bitcoin (BTC) počinje novu nedelju i novi mesec na oprezno pozitivnom osnovu nakon zaštite ključnih nivoa.

Nakon intenzivnog jula u kojem su makro faktori pružili značajnu volatilnost, akcija cena BTC-a je uspela da obezbedi i nedeljnu i mesečnu sveću koja favorizuje bikove.

Put ka nekom obliku oporavka se nastavlja, a u nekim trenucima poslednjih nedelja činilo se da će Bitcoin još teže trpeti zbog junskih gubitaka od 40%.

Sada, međutim, među analitičarima već postoji osećaj optimizma, ali jedna stvar ostaje jasna — ovaj „okup medveđeg tržišta“ još ne znači kraj tunela.

Kako leto 2022. ulazi u svoj poslednji mesec, Cointelegraph razmatra potencijalne tržišne pokretače u igri za bitkoin jer se zadržava blizu svojih najviših nivoa od sredine juna.

Spot cena vraća trendove na medvedom tržištu
Što se tiče performansi Bitcoin-a u julu, stvari su mogle biti mnogo gore.

Nakon što je u junu zabeležen gubitak od skoro 40%, BTC/USD je uspeo da se zatvori prošlog meseca sa respektabilnim dobitkom od 16,8%, prema podacima analitičkog resursa Coinglass.

Iako su ti dobici u jednom trenutku premašili 20%, julski rezultat ipak ostaje najbolji za Bitcoin od oktobra 2021. – pre nego što je dostignut najnoviji maksimum od 69.000 dolara.

Sa čvrstim temeljima, pitanje među analitičarima je sada da li i koliko dugo stranka može da nastavi.

„Prvo mesečno zatvaranje u zelenoj boji od marta“, odgovorio je popularni trgovac i analitičar Džoš Rejdžer:

„Nakon što je mesečno zatvoreno iznad rekordnog maksimuma iz 2017. godine iz prošlog ciklusa, cena se polako penje. Za sada izgleda dobro, pa čak i ako je ovo „medveđe tržište“, rado ću kupiti dipove upravo sada.”
Drugi su bili oprezniji, među njima kolega trgovac i analitičar Cripto Toni, koji je primetio da su nedavni lokalni maksimumi nešto iznad 24.000 dolara i dalje delovali kao neosporni otpor tog dana.

„Tražim slom ovog Bitcoin šablona i ostajem kratko dok smo ispod zone snabdevanja od 24.000 dolara koju smo odbili“, potvrdio je pratiocima na Tviteru.

Bez obzira na to, nedeljno i mesečno zatvaranje zapečatilo je neke važne nivoe podrške za Bitcoin. Konkretno, 200-nedeljni pokretni prosek je skrenuo sa otpora na nedeljnom grafikonu, a BTC/USD je zadržao svoju ostvarenu cenu, pokazuju podaci iz Cointelegraph Markets Pro i TradingViev.

U svom najnovijem nedeljnom biltenu objavljenom prošle nedelje, kompanija Blockvare za infrastrukturu i rudarenje kriptovaluta Blockvare takođe je napomenula da bi povraćaj eksponencijalnog pokretnog proseka trupa od 180 perioda (EHMA) na nešto ispod 22.000 dolara na mesečnom grafikonu bio „prilično bikovski“.

„Monthli takođe izgleda vraća svoj EHMA od 180 nedelja, nivo o kome smo pričali u poslednjih nekoliko meseci kao oblast makroakumulacije za BTC. Ovo se takođe zatvara u nedelju uveče EST“, napisao je vodeći analitičar uvida Vilijam Klemente:

„Ako se povrati, bilo bi prilično bikovsko jer su neuspeli kvarovi/proboji snažan signal.”

Makro pokreće hlađenje za avgust
Makro slika koja počinje avgusta predstavlja olakšanje pomešano sa osećajem nepoverenja u to kako bi se ostatak godine mogao odigrati.

U kratkim vremenskim okvirima, akcije Sjedinjenih Država su preživele prošlomesečnu volatilnost izazvanu Federalnim rezervama i kraj jula na visokom nivou. Kao što je Cointelegraph ranije izvestio, pozivi za produženo povećanje akcija se povećavaju, nešto što bi moglo biti samo dobra vest za visoko korelirana kripto tržišta.

Analizirajući stanje robe, u međuvremenu, popularni Tviter nalog Game of Trades predviđao je da će nafta uskoro izgubiti tlo pod nogama i da će to imati upadljiv uticaj na inflaciju u SAD.

Indeks potrošačkih cena (CPI) koji je trenutno na najvišem nivou od više od četrdeset godina odgovoran je za povećanje stope Fed-a koje pritiska rizična sredstva širom sveta. Zaokret u inflaciji, a samim tim i politika Fed-a bi tako mogla brzo da preokrene situaciju.

„Veliki prodavci su u petak ušli u naftu“, glasio je jedan post od vikenda:

„Izgleda da je nafta spremna za slom, uzimajući sa sobom CPI.

Globalna slika kada su robe u pitanju nije tako jasna, međutim, makro analitičar Aleks Kruger upozorava da se evropska energetska kriza još nije odigrala u tržišnim cenama.

Za bitkoin je, dakle, trenutni oporavak više „okupljanje medveđeg tržišta“ nego pravi povratak snazi.

„Da, ovo je skup na tržištu medveda… za sada“, napisao je Krueger:

„Stvar je u tome da se inflacija spusti dovoljno brzo, što je izvodljivo, a energetsku krizu u Evropi ne pogorša oštra zima, što je takođe izvodljivo, ovo bi moglo da bude početak bikovskog tržišta. Za sada niko ne zna.”
Kruger je dodao da bi status kvo trebalo da ostane do “barem do kraja avgusta” kada novi događaji Fed-a utiču na tržište.

Po važnosti, naveo je septembarsku odluku o ključnoj stopi, septembarski CPI, samit Fed-a u Džekson Holu 25. avgusta i štampani CPI od 10. avgusta za jul.

Što se tiče snage američkog dolara, indeks američkog dolara (DKSI) ostao je na najnižem nivou koji nije viđen skoro mesec dana, trenutno ispod 106.

Za Game of Trades, indeks je bio značajniji od brojeva. Nakon njegovog paraboličnog uzlaznog trenda, jasna promena smera je sada bila vidljiva na DKSI dnevnom grafikonu.

„DKSI je slomio svoju parabolu. Postoji samo jedan način da se slomljena parabola završi“, komentariše se.

RSI postavlja pitanja oko dna cena
Kada se okrenemo signalima u lancu, oporavka jedne od osnovnih osnova Bitcoina nije bila dovoljna da ubedi analitičara Venturefounder-a da je najniža cena BTC-a.

Smanjujući prikaz više godina i upoređujući BTC/USD u tržišnim ciklusima, popularni kreator sadržaja je tvrdio da je indeks relativne snage bitkoina (RSI) i dalje potisnut nakon svog vrhunca u aprilu 2021.

RSI meri koliko je BTC/USD prekupljen ili preprodat po određenoj ceni, a od maja je zabeležio najniža očitavanja.

Uprkos sugerisanju da se bitkoinom trguje znatno nižom od svoje fer vrednosti, RSI tek treba da povrati „bikovski zamah“ koji je karakterisao prelazak preko 20.000 dolara i dalje na kraju 2020.

U aprilu 2021. Bitcoin je dostigao 58.000 dolara pre nego što je prepolovio cenu do kraja jula.

„Jedini način da vidite najnižu vrednost u julu 2022. kao dno ciklusa je da vidite najviši nivo u aprilu 2021. kao vrh ciklusa za ovaj ciklus“, izjavio je osnivač Venture-a:

„Bitcoin i Altcoins RSI i bikovski momentum dostigli su vrhunac u aprilu 2021. i nikada se nisu oporavili do kraja ovog ciklusa. Mislite li da smo stigli do dna?”
Još jedan upadljiv period preprodanosti u RSI došao je odmah nakon pada COVID-19 u martu 2020. Taj događaj je značajno uticao na snagu cene koja je ušla u poslednje prepolovljenje blok subvencija.

BTC/USD se, naravno, nikada nije osvrnuo unazad, vraćajući se na najviši nivo svih vremena oko šest meseci kasnije.

Svrha ETF konačno dodaje fondove
Stvari bi mogle tražiti institucionalnu umešanost bitkoina jer se u statistici pojavljuju suptilni znaci oporavka.

Najnoviji takav signal dolazi od prvog svetskog fonda kojim se trguje sa spot cenama (ETF), Purpose Bitcoin ETF.

Nakon što je njegov udeo naglo opao za 50% u junu, proizvod konačno ponovo dodaje BTC, što sugeriše da potražnja više ne pada.

Svrha je dodala 2.600 BTC, nešto što je komentator Jan Vuestenfeld dodatno primetio okončalo nekoliko nedelja mirovanja.

„Imovina pod upravljanjem je ipak daleko od rekordne vrednosti“, dodao je on.

Trend oporavka je, međutim, daleko od sveprisutnog. Pogled na Graiscale Bitcoin Trust (GBTC) nastavlja uznemirujući trend nedostatka potražnje.

Premija fonda na spot cena, koja je dugo zapravo diskontna, sada kruži na rekordno niskim nivoima od skoro 35%, potvrđuju podaci iz Coinglass-a.

Graiscale nastavlja pravni postupak protiv američkih regulatora zbog njihovog odbijanja da dozvole spot Bitcoin ETF-a da se lansira na domaćem tržištu. GBTC bi se pretvorio u takav ETF kada bi uslovi dozvoljavali.

Novi mesec, novi strah
Bila je to lepa vožnja, ali raspoloženje kripto tržišta se već vratilo u zonu „straha“.

Povezano: Top 5 kriptovaluta za gledanje ove nedelje: BTC, BNB, UNI, FIL, THETA

Najnovija očitavanja Indeksa kripto straha i pohlepe potvrđuju da bi „neutralno“ osećanje jedva moglo da traje jedan dan, i da je uprkos visokim cenama teško otresti hladne noge.

Indeks meri 33/100 od 1. avgusta, što je još uvek visoko u poređenju sa prethodnim mesecima, ali već znatno ispod maksimuma od 42/100 viđenih pre samo nekoliko dana.

Za istraživačku firmu Santiment, međutim, ostaje razlog za optimizam. Vlasnička metrika kompanije koja reguliše obim transakcija u odnosu na ukupnu mrežnu vrednost za Bitcoin završio je jul na sopstvenoj „neutralnoj“ teritoriji.

Model cirkulacije tokena od mrežne vrednosti do transakcije (NVT), nakon štampanja bikovskih razlika u maju i junu, je tako došao do poslednjeg mesečnog zatvaranja.

„Sa neutralnim signalom sada, pošto su cene porasle i cirkulacija tokena blago opala, avgust može da se kreće u bilo kom pravcu“, rezimirao je Santiment u ažuriranju na Tviteru o najnovijim brojevima.

https://www.woodworkingplansgeek.com/

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button