bankarstvo

Circle-ov USDC na putu da sruši Tether USDT kao najbolji stabilni koin u 2022

Rast Circleovog izvornog stabilnog coina USD Coin (USDC) u poslednja dva meseca u poređenju sa rivalskim gigantom Tether (USDT) vrednim 66 milijardi dolara nije ništa drugo do spektakularan.

Odnos tržišne kapitalizacije USDT, USDC je najniži u istoriji
Primetno je da je tržišna kapitalizacija USDC-a porasla za 8,27% od maja, dostigavši najviši nivo od 55,9 milijardi dolara 2. jula. Nasuprot tome, USDT je pretrpeo pad od preko 19% u svojoj tržišnoj vrednosti, trenutno se kreće oko 66,14 milijardi dolara.

Ovo je najbliže što je USDC došao da ospori prevlast USDT-a u sektoru stabilnih kovanica na osnovu sve manjeg jaza između njihovih tržišnih ograničenja.

Detaljnije, odnos tržišne kapitalizacije USDT prema USDC bio je iznad “9” u avgustu 2020. Međutim, u julu je pao na 1,20, što je najniži u istoriji, kao što je prikazano na grafikonu ispod.

Po sadašnjoj stopi — i sa manje od 10 milijardi dolara koje sada razdvajaju dva stabilna koina — USDC može nadmašiti USDT po tržišnoj kapitalizaciji za nekoliko meseci, ako ne i nedelja.

Zanimljivo je da je USDC već preokrenuo USDT u pogledu „stvarnog obima“ na vrhu Ethereum blockchaina.

USDT plovi kroz sumnje
Kripto investitori su postali oprezni od kolapsa Terrinog projekta „algoritamskog stabilcoina“ vrednog 40 milijardi dolara u maju, strahujući da bi se isto moglo dogoditi i USDT-u. To je prvenstveno zbog spekulacija da Tetherovi USDT tokeni nisu 100% podržani gotovinom i drugom tradicionalnom imovinom kako tvrdi.

Kao rezultat toga, prodavci na kratko su povećali svoje opklade na mogućnost da će USDT uskoro pasti ispod svog fiksiranja od 1 dolara, a Vall Street Journal izveštava da bi ove medveđe pozicije mogle da vrede „stotine miliona“ dolara.

Povezano: Tether je „instrument slobode“ i „Bitcoin na rampi“, kaže tehnički direktor Tethera

Ove opklade predviđaju da Tether neće moći da otkupi sav svoj USDT za jedan dolar u scenariju sličnom „banki“. Kao rezultat toga, ljudi bi počeli da prodaju svoj stabilcoin sa popustom, probijajući klin.

USDT ima istoriju pada ispod ili iznad svog fiksiranja od 1 USD tokom ekstremne nestabilnosti tržišta, iako je to bilo izraženije u ranijim danima.

Na primer, u oktobru 2018, vrednost tokena je pala na samo 0,85 dolara (na Krakenu) usred glasina da je jedna od njegovih sestrinskih kompanija (kripto razmena Bitfinek) nesolventna.

Isto se dogodilo nakon kolapsa Terra u maju, pri čemu je vrednost USDT-a nakratko pala na čak 0,97 dolara. Bez obzira na to, stabilna valuta je svaki put oporavljala svoj dolar.

Nasuprot tome, USD Coin je pao ispod uobičajenih 0,99-1 dolara samo dva puta od svog lansiranja 2018. Pao je na 0,97 dolara tokom „Covid kraha“ u martu 2020, da bi se vratio na 1 dolar i ponovo pao na 0,98 dolara u istom mesecu.

Kripto investitori su ojačali svoje poverenje u USDC prvenstveno zbog toga što Circle funkcioniše kao posao koji pruža usluge novca, registrovan kod FinCEN-a i drugih 46 državnih regulatora u SAD. Kao rezultat toga, firma prijavljuje svoje rezerve vlastima u skladu sa zakonima o prenosu novca.

Takođe, Circle revidira Grant Thornton, vodeća globalna računovodstvena firma.

Povezano: Premije stabilnih dolara u dolarima su porasle u Argentini nakon ostavke ministra ekonomije

Paolo Ardoino, glavni tehnički službenik kompanije Tether, obavezao se u junu da će njihove rezerve u potpunosti revidirati jedna od 12 najvećih računovodstvenih firmi. Za sada, računovodstvena kuća MHA daje tromesečne atestacije Tether rezervi.

Dok se to ne dogodi, USDC je na putu da smanji jaz sa USDT-om za potencijalni preokret, posebno pošto je potražnja za stabilcoinima i dalje visoka usred globalnih ekonomskih previranja.

https://www.woodworkingplansgeek.com/

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button