bankarstvo

SVIFT verovatno neće postojati za 5 godina, kaže generalni direktor Mastercard-a

Majkl Mibah, izvršni direktor kompanije Mastercard, rekao je publici rukovodilaca blokčejna da očekuje da će SVIFT prestati postojati za samo pet godina.

Generalni direktor kompanije Mastercard Majkl Mibah rekao je u utorak da ne očekuje da će SVIFT, jedna od najčešće korišćenih platformi za prekogranične fiat transakcije, postojati za pet godina.

Mibah je govorio na panel sesiji o digitalnim valutama centralne banke (CBDC), u okviru konferencije Blockchain Central Davos Globalnog Blockchain Business Council-a (GBBC), koja je održana pored Svetskog ekonomskog foruma 2022. u Davosu, Švajcarska.

Pred kraj panel diskusije, kada je moderator pitao svakog panelistu da li misle da će SVIFT i dalje postojati za pet godina, Miebach je izazvao šok u publici nakon što je odgovorio „ne“, prema novinaru Cointelegrapha koji je prisustvovao sesiji. .

Odgovor nije bio očekivan, s obzirom na njegovu poziciju u Mastercard-u i da su panelisti pre njega, uključujući Džona Frosta, starijeg ekonomistu Banke međunarodnih poravnanja i Dženifer Lasiter, izvršnog direktora projekta Digital Dollar, organizacije koja ima zadatak da istražuje Država CBDC, odgovorila je potvrdno.

Drugi panelisti koji su pratili Miebach-a takođe su zauzeli afirmativno gledište, uključujući Iuval Rooza, izvršnog direktora Digital Asset – kompanije za tehnologiju podataka – i David Treat, direktora u Accenture-u i ko-voditelj blokčejn poslovanja kompanije.

Kointelegraf se obratio Mibahu odmah nakon panel diskusije, ali mu je uskraćen bilo kakav dalji komentar o ovoj temi.

Kasnije je portparol Mastercarda umanjio značaj Miebachovih komentara u izjavi e-poštom:

„Hajde da razjasnimo namjeru komentara na sceni, jer on nije tako jednostavan kao odgovor da ili ne. Majkl je jednostavno potvrdio ono što je SVIFT ranije rekao — njihove operacije nastavljaju da se razvijaju. Njegov sadašnji oblik neće biti isti u budućnosti. Oni dodaju više funkcionalnosti i prelaze samo kao sistem za razmenu poruka.”
SVIFT je prošle godine obrađivao 42 miliona poruka dnevno, ali transakcije na mreži mogu potrajati nekoliko dana. Kompanija je nastojala da održi svoju relevantnost u međunarodnom ekonomskom poretku, posebno u pogledu CBDC-a.

U tom cilju, SVIFT istražuje upotrebu CBDC-a za olakšavanje besprekornih prekograničnih plaćanja još od maja 2021. godine, kada je objavio zajednički dokument sa Accenture-om o tome kako digitalne valute mogu pomoći u prekograničnim plaćanjima.

Povezano: VEF 2022: Blockchain zajednica razbija stereotipe u Davosu

Dana 19. maja, SVIFT je najavio svoj drugi krug eksperimenata koji uključuju CBDC, sarađujući sa francuskom IT kompanijom Capgemini na istraživanju povezivanja domaćih CBDC-a kako bi se olakšala besprekorna prekogranična plaćanja.

Novinari Cointelegrapha sa terena u Davosu primetili su da je na drugoj panel sesiji pod nazivom „Pravila puta za digitalnu ekonomiju“, Mibah govorio o ulozi koju regulacija može imati u smanjenju nepotrebne buke oko tehnologije u nastajanju kao što je kripto.

„Ne vrište svi za regulacijom, ali to smanjuje buku u kripto svetu. Aktivno se sarađujući sa regulatorima i principijelan, optimista sam“, rekao je on.

https://www.woodworkingplansgeek.com/

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button