bankarstvo

„Joj!“ Elon Musk upozorava korisnike na najnoviju deepfake kripto prevaru

Deepfakes ima u izobilju! Kripto prevaranti prave lažni video TED razgovora Elona Maska kako bi napali nesvesne korisnike društvenih medija.

Izvršni direktor Tesle Elon Musk ogradio se od još jednog izmišljenog videa koji promoviše prevaru sa kriptovalutama.

Prvobitno objavljen na Tviteru, dotični video je lažna maska Muska koji navodno promoviše platformu za kriptovalute koja se može pohvaliti prinosom od 30% na kripto depozite. Prevaranti su iskoristili originalne snimke sa TED Talk-a na kojem su učestvovali Musk i kustos Kris Anderson na TED konferenciji u Vankuveru u aprilu ove godine.

Tvit i video su privukli pažnju samog Maska, koji je bio sve aktivniji od njegovog poteza da kupi platformu društvenih medija za procenjenih 44 milijarde dolara. Izvršni direktor Tesle i osnivač SpaceEka odgovorio je na video u svom komičnom stilu:

Maskova globalna slava kao pionira tehnologije učinila ga je metom izbora za prevarante koji žele da iskoriste prednosti nesvesnih korisnika društvenih medija i investitora. Korisnici koji nisu baš toliko upućeni u tehnologiju izloženi su riziku da budu prevareni prevarama koje promovišu nerealan povraćaj ulaganja.

Prevare sa kriptovalutama ove prirode bile su rasprostranjene 2020. i 2021. godine, a Federalna trgovinska komisija Sjedinjenih Država (FTC) objavila je izveštaj u kojem se procenjuje da je kriptovalute u vrednosti od preko 80 miliona dolara ukradeno od nesuđenih žrtava tokom perioda od šest meseci.

S obzirom na Muskov afinitet prema prostoru kriptovaluta i njegov naklon pro-Dogecoin, lažni IouTube prenosi uživo postali su oružje izbora. Maskovo sada poznato pojavljivanje u američkoj televizijskoj emisiji Saturdai Night Live pokazalo se kao novčana krava za prevarante, a FTC je zumirala na adrese prevare koje su primile oko 9,7 miliona Dogecoin-a u vrednosti od 5 miliona dolara u maju prošle godine.

Povezano: Elon Musk kupuje Tvitter za 44 milijarde dolara — reaguje kripto industrija

Muskov potez da kupi Tviter došao je sa obećanjima da će promovisati slobodu govora na platformi, dok je izvršni direktor Tesle takođe obećao da će uništiti alarmantan broj neželjenih i prevarantskih robota koji su uništili milione korisnika poslednjih godina u njegovom govoru na Tedu ranije ove godine. :

„Glavni prioritet koji bih imao je eliminisanje spam i prevara robota i armija botova koji su na Tviteru. Oni čine proizvod mnogo lošijim. Da imam Dogecoin za svaku kripto prevaru koju sam video, imali bismo 100 milijardi Dogecoin-a.”
Kao što je Cointelegraph prethodno istražio, duboki lažni video snimci preovlađuju od kada je termin skovan 2017. Koristeći veštačku inteligenciju i kompjuterski generisane slike, video i audio, kreatori pokušavaju da manipulišu, obmanu ili prevare gledaoce medijima koji su često toliko realistični da je teško razlikovati istinu od fikcije.

Blockchain tehnologija je reklamirana kao potencijalno sredstvo za borbu protiv deepfake i lažnih vesti. Ali realnost je da su platforme društvenih medija još uvek preplavljene lažnim medijima.

https://www.woodworkingplansgeek.com/

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button