bankarstvo

DeFi-ing eksploati: Nova alatka Chainalisis prati ukradene kriptovalute u više lanaca

Firma za analizu blokova Chainalisis predstavila je novi alat koji pomaže u praćenju transakcija i tokena kroz DeFi protokole i više blokova.

Firma za analizu blokova Chainalisis objavila je novi alat za praćenje transakcija kroz protokole decentralizovanih finansija (DeFi) i više blokova.

Chainalisis je u sredu lansirao beta verziju svog softvera Storiline. Reklamiran kao „alatka za analizu blokčejna na veb3“, Storiline ima za cilj da prati i vizuelizuje transakcije pametnih ugovora sa fokusom na nezamenljive tokene (NFT) i DeFi platforme. Ovo je u skladu sa rastućom popularnošću i rasprostranjenošću NFT-a i DeFi-ja u prostoru kriptovaluta tokom prošle godine.

Chainalisis pruža analizu blokčejna i godišnje izveštaje o trendovima kriminala u vezi sa kriptovalutama i drugu analitiku. Stalno promenljivi pejzaž je doveo do toga da su DeFi i NFT postali važni zupčanici u ekosistemu, a Chainalisis procenjuje da ova dva sektora čine više od polovine globalnih transakcija kriptovalutama.

Nesrećna mana ove evolucije je sve veći broj zločina zasnovanih na kriptovalutama koji koriste protokole koji menjaju industriju. U 2021. DeFi protokoli obrađuju sve veći iznos vrednosti sa nedozvoljenih adresa, dok su hakeri takođe počeli da ciljaju ove platforme u pokušajima da iskoriste i ukradu sredstva.

Iznos se takođe ne može potceniti, jer Chainalisis procenjuje da DeFi protokoli čine 97% od 1,68 milijardi dolara vredne kriptovalute ukradene 2022. Firma je takođe primetila da su veliki procenat DeFi hakova izvršile severnokorejske hakerske grupe prošle godine. .

Izazov za berze kriptovaluta, DeFi protokole i istražitelje je praćenje nezakonitih transakcija putem DeFi protokola. Priroda ovih platformi je složena, sa automatizovanim pametnim ugovorima koji kreiraju složene transakcije, često preko više blok lanaca.

Ključna funkcija DeFi protokola je mogućnost lančanog skoka, dajući korisnicima mogućnost da razmenjuju ili premeštaju kriptovalute u jednoj transakciji. Proces kupovine NFT-a takođe uključuje niz pokretnih delova, uključujući različite pametne ugovore na različitim tržištima.

Storiline će omogućiti korisnicima da izgrade sopstvenu priču o putu transakcije počevši od heša transakcije. Odatle se može izgraditi vremenska linija sa značajnim transakcijama i interakcijama tokena.

Automatizovana funkcija omogućava softveru da tumači pametne ugovore i označava uobičajene tipove transakcija kao što su NFT akvizicije ili razmene tokena. Korisnici mogu da dodaju srodne transakcije i relevantne adrese u blokove koji mogu pomoći u nadgledanju određenih adresa, tokena i transakcija.

https://www.woodworkingplansgeek.com/

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button