bankarstvo

Svedoci govore o energetskim uticajima kripto rudarenja tokom saslušanja u Hau

„Ako kreatori politike zauzmu oprezan pristup i neguju okruženje za inovacije, nagrade za potrošače, investitore i sve Amerikance će verovatno biti velike“, rekao je akcionar Džordan Ramis Gregori Zerzan.

Pet stručnjaka iz industrije koji su se pojavili pred Podkomitetom za nadzor nad energijom i trgovinom Predstavničkog doma Sjedinjenih Država imali su različite stavove o tome kako zakonodavci treba da se pozabave potrošnjom energije kriptovaluta.

U pisanom svedočenju objavljenom pre saslušanja u četvrtak na temu „Čišćenje kriptovalute: Energetski uticaji blokčejna“, bivši kontrolor valute Brian Brooks je tvrdio da je potrošnja energije pri rudarenju bitkoina (BTC) bila „ekonomski produktivna“, s obzirom na drugu imovinu uključujući zlato zahtevala je otprilike istu količinu energije za rudarstvo, uz „mnoštvo drugih ekoloških problema“. Pored toga, Bruks je rekao da tradicionalni globalni bankarski sistem troši otprilike 2,5 puta više energije da bi proizveo istu količinu vrednosti koju BTC ima po svojoj trenutnoj tržišnoj kapitalizaciji.

Džon Belizer, osnivač i izvršni direktor kompanije Soluna Computing i još jedan svedok koji se pojavio na saslušanju, rekao je da iz energetske perspektive rudari i računari potrebni za napajanje kriptovaluta „nisu otpad“ i da bi mogli da podstaknu razvoj obnovljivih izvora energije. Izvršni direktor je rekao da, za razliku od drugih bankarskih sistema, rudarenje bitkoina uključuje opciju isključivanja sistema kada je to potrebno, dajući rudarima mogućnost da apsorbuju višak energije iz električne mreže u oblasti umesto da je naprežu.

Profesor Cornell Tech Ari Juels, koji je često bio kritičar kripto rudarstva kakvog trenutno postoji, podržavao je kripto prostor u celini, ali se zalagao za „energetski efikasne alternative“ pre nego za dokaz rada (PoV ) uobičajeno za rudarstvo. Dodao je da će prelazak Ethereum blockchaina na proof-of-stake (PoS) verovatno potrošiti „daleko manje električne energije“ i imati karakteristike uključujući pametne ugovore i nezamenljive tokene – za razliku od Bitcoin-a.

„Bitcoin nije jednak blokčejnu“, rekao je Juels. „Ogromno obećanje blockchain tehnologije ne zahteva Bitcoin ili njegovu energetski intenzivnu komponentu koja se zove dokaz rada.

Stiv Rajt, nedavno penzionisani bivši generalni direktor okruga Čelan u Vašingtonu, na sličan način je nagovestio da bi rudarske kompanije trebalo da razmotre „mehanizme kako bi osigurali da se proizvodnja kriptovaluta podstakne ka efikasnim rezultatima što je ranije moguće“. Rajt je primetio da visoka vrednost troškova čiste energije u ovoj oblasti gura mnoge kripto rudare ka izvorima energije koji emituju ugljenik, na fosilne izvore, „barem u bliskoj budućnosti“.

Povezano: Rudarstvo bitkoina postaje održivije: anketa Saveta za rudarstvo u četvrtom kvartalu

Čini se da američki zakonodavci pridaju veliku pažnju kripto i blokčejnu kako prostor raste. U decembru je Senatski komitet za bankarstvo održao saslušanje o stabilnim valutama i načinu na koji bi SAD mogle da učestvuju u trci za usvajanje digitalnih valuta. Bruks je takođe svedočio na saslušanju Predstavničkog doma tog istog meseca o ulozi digitalne imovine u budućnosti finansija.

„Iako su digitalni tokeni veoma špekulativna i promenljiva klasa imovine, oni takođe predstavljaju obećanje otvorenijeg, šire deljenog interneta“, rekao je Gregori Zerzan, akcionar u poslovnoj advokatskoj firmi Jordan Ramis. „Ako kreatori politike zauzmu oprezan pristup i neguju okruženje za inovacije, nagrade za potrošače, investitore i sve Amerikance će verovatno biti velike.

https://www.woodworkingplansgeek.com/

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button