bankarstvo

MMF: Bitcoin je sazreo da postane „sastavni deo revolucije digitalne imovine“

Kripto imovina više nije na rubu finansijskog sistema, što izaziva zabrinutost za finansijsku stabilnost, tvrdi novo istraživanje MMF-a.

Kripto više nije opskurna klasa imovine unutar finansijskog ekosistema, ali rastuća korelacija sa berzom potkopava ulogu bitkoina (BTC) i drugih kriptovaluta „investicionog hedžinga“, prema novom istraživanju Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

Post na blogu koji prati anketu naglašava nove rizike povezane sa rastućom međupovezanošću između digitalne imovine i finansijskih tržišta. Članak koji su napisali direktor Odjela za monetarna i tržišta kapitala MMF-a Tobias Adrian i ekonomistkinja Tara Iier, kao i zamjenik šefa odjela za istraživanje Mahvash Kureshi, tvrdi da sve veća korelacija između kripto imovine i dionica „ograničava njihove uočene prednosti diversifikacije rizika i povećava rizik od zaraze na finansijskim tržištima.”

„Kripto sredstva kao što je bitkoin sazrela su iz opskurne klase imovine sa malo korisnika u sastavni deo revolucije digitalnih sredstava“, navodi se u članku, dodajući da ova tranzicija dolazi zajedno sa zabrinutošću za finansijsku stabilnost.

Napominjući da su BTC i Eter (ETH) retko korelirali sa glavnim berzanskim indeksima pre pandemije, autori su se složili da su kripto sredstva pomogla u diversifikaciji rizika za investitore delujući kao zaštita od promena u drugim klasama imovine. „Ali ovo se promenilo nakon izvanrednih odgovora centralne banke na krizu početkom 2020. godine“, napisali su autori, dodajući da su kriptovalute i akcije skočile ruku pod ruku kako je rastao apetit investitora za rizikom.

Koeficijent korelacije između BTC-a i S&P 500 skočio je 3.600%, sa 0,01 na 0,36 nakon aprila 2020. To znači da su dve klase imovine sve više rasle i padaju zajedno od početka pandemije koronavirusa.

Povezano: Šta kripto industrija treba da očekuje od regulatora 2022. Odgovor stručnjaka, prvi deo

Sa jačom korelacijom dolaze i veći rizici za bitkoin, smatraju stručnjaci MMF-a. Rastuća međupovezanost između tržišta kriptovaluta i tržišta akcija bi omogućila prenošenje šokova koji mogu destabilizovati finansijska tržišta. Napominjući da kripto sredstva više nisu na rubu finansijskog sistema, autori su rezimirali:

„S obzirom na njihovu relativno visoku volatilnost i vrednovanje, njihovo povećano zajedničko kretanje uskoro bi moglo predstavljati rizik za finansijsku stabilnost, posebno u zemljama sa široko rasprostranjenim usvajanjem kriptovaluta.
Eksperti su dalje pozvali na koordinisan globalni regulatorni okvir „kako bi vodio nacionalnu regulativu i nadzor i ublažio rizike finansijske stabilnosti koji proizilaze iz kripto ekosistema“.

Prošlog meseca, glavni ekonomista MMF-a Gita Gopinath uputila je sličan poziv na globalnu politiku u vezi sa kriptovalutama. Ona je tvrdila da ako bi zemlje zabranile kriptovalute, onda ne bi imale nikakvu kontrolu nad ofšor berzama koje ne podležu propisima njihove zemlje.

https://www.woodworkingplansgeek.com/

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button