bankarstvo

Za digitalni dolar je potreban širok konsenzus među vlastima, kaže američki ministar finansija

Američka ministarka finansija Dženet Jelen dala je svoje mišljenje o potencijalu digitalnog dolara, ali okleva da donese bilo kakve zaključke u ovoj fazi postupka. Jelen je u četvrtak rekla da nije formirala stav o tome da li bi Federalne rezerve trebalo da kreiraju digitalnu verziju dolara, ali bi takav potez zahtevao širok konsenzus između Kongresa, američke centralne banke i Bele kuće.

Ovo je usledilo nakon nedavnih izveštaja da Federalne rezerve trenutno istražuju da li bi elektronska verzija dolara bila od koristi. Jelen je rekla da vidi i prednosti i nedostatke digitalnog dolara. Iako ima razmišljanja o njegovoj primeni, smatra da je potrebno više istraživanja pre nego što dođe do bilo kakvih definitivnih odgovora.

Prema Iellen, prednosti digitalne valute centralne banke treba dalje proučavati, uključujući njene efekte na bankarske institucije.

Nasuprot tome, guverner Federalnih rezervi Lael Brainard, koga je predsednik Bajden izabrao za potpredsednika američke centralne banke, pozvao je na hitno uspostavljanje digitalnog dolara. Ona je sugerisala da ne može da shvati da je nema kada Kina i druge nacije razvijaju sopstvene digitalne valute centralne banke, što ona smatra trkom ka vrhu.

Sada ili nikad — SAD se moraju pripremiti za digitalnu valutu

Prema sekretaru FED-a, potreban je konsenzus pre nego što se krene dalje. Jelen je rekla da Federalne rezerve rade na studiji o ovom pitanju i da će ona uskoro biti dostupna i da su svesni da bi trebalo da se postigne širok dogovor među vlastima da bi mogli da krenu napred.

“Ovo je odluka koja je važna i treba da zahteva konsenzus. Postoje neke koristi, ali postoje i značajni troškovi.”
Kako je Cointelegraph izvestio u septembru, predsednik Fed-a Džerom Pauel izjavio je da nema potrebe da centralna banka požuruje sa svojim planovima razvoja digitalne valute. Uprkos tome što nekoliko centralnih banaka stvara sopstvene CBDC, Pauel je rekao da Fed ne žuri da prihvati taj pokret.

https://www.woodworkingplansgeek.com/

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button