bankarstvo

NFT muzičke platforme će poremetiti Spotifi 2022. godine, predviđa Sako Bank

Kako su popularni servisi za strimovanje muzike poput Spotifaja smanjili veliki deo prihoda muzičara, nove tehnologije kao što su nonfungible tokeni (NFT) će verovatno pomoći umetnicima da povrate svoj pravi udeo, predviđa Sako Bank.

Prema jednom od „Nečuvenih predviđanja 2022: Revolucija“ Sako Banke, kreatori muzike će imati koristi od platformi za striming zasnovane na NFT-u, jer omogućavaju distribuciju muzike direktno slušaocima bez centralizovanih posrednika koji naplaćuju naknadu.

Analitičar za kriptovalute Sako banke Mads Eberhardt je tvrdio da glavne platforme za striming muzike kao što su Spotifaj i Apple Music uzimaju značajan rez, što zajedno sa smanjenjem plaćenim etiketama čini oko 75% ili više ukupnog prihoda.

„Ovi modeli ne usmeravaju naknade pojedinačnih pretplatnika na stvarnu muziku koju pojedinačni pretplatnik sluša“, rekao je Eberhardt, dodajući:

„Slučaj upotrebe NFT-a mogao bi se pokazati posebno ubedljivim u sledećem koraku za tehnologiju za generatore sadržaja u muzičkoj industriji, jer se muzičari osećaju nepravedno tretirani od strane modela podele prihoda trenutnih platformi za striming kao što su Spotifi i Apple Music.
Analitičar je primetio da će projekti za strimovanje muzike zasnovani na NFT-u verovatno započeti 2022. godine, uključujući inicijative kao što je Audius, blokčejn muzička platforma koju podržavaju Kejti Peri, The Chainsmokers i Džejson Derulo. Zasnovana na blockchain tehnologiji, Audius platforma je decentralizovani protokol za deljenje i strimovanje muzike dizajniran da ukloni posrednike iz muzičke industrije i omogući fanovima i kreatorima da direktno komuniciraju jedni sa drugima.

Nasuprot tome, budućnost tradicionalnih platformi za striming kao što je Spotifi je „mračna“, prema Sako Bank. Kompanija je predvidela da će akcije Spotifaja pasti za 33% u 2022. SPOT je u padu 2021. godine, počevši od oko 300 dolara i pao na čak 204 dolara u avgustu, prema podacima TradingViev-a. U vreme pisanja ovog teksta, SPOT se trguje po ceni od 229 dolara.

U međuvremenu, Spotifi-jevi prihodi su tokom vremena stalno rasli, što odražava veliki potencijal da muzičke platforme zasnovane na NFT-u poremete. Prema zvaničnim finansijskim rezultatima Spotifaja za 2020. godinu, kompanija je prošle godine ostvarila prihod od 7,85 milijardi evra (9,5 milijardi dolara), što je povećanje od 16% u odnosu na 2019. Finansijski podaci Spotifaja su nastavili da rastu u 2021, sa ukupnim mesečnim aktivnim korisnicima koji su porasli za 19% na godišnjem nivou godine na 381 milion u K3 2021.

Kao što je ranije objavljeno, Spotifi je obraćao pažnju na industriju kriptovaluta, tražeći talente sa kripto pozadinom krajem 2020. Firma je takođe dobro svesna porasta NFT-a, pošto je pomenula NFT u svom Spotifi Vrapped 2021 sastavljenom za korisnike na Sreda.

https://www.woodworkingplansgeek.com/

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button