bankarstvo

Da li je Bitcoin u opasnosti da izgubi 30 hiljada dolara uz veliko otključavanje GBTC-a u Graiscale-u za dve nedelje?

Da li bi potencijalna prodaja akcija vezanih za investicioni fond Bitcoin (BTC) vredan više milijardi dolara mogla da sruši promptne cene kriptovalute, pretvorilo se u žustru temu među analitičarima u svemiru.

  

Premija u sivim skalama ostaje negativna mesecima
Argument se odnosi na Graiscale Bitcoin Trust, najveći svetski menadžer digitalnih sredstava koji omogućava institucionalnim investitorima da steknu indirektnu izloženost na tržištu Bitcoin putem svog proizvoda GBTC. Investitori kupuju GBTC akcije direktno putem sivih tonova na dnevnim privatnim plasmanima uplaćujući bilo Bitcoin ili američki dolar.

Ipak, investitori mogu svoje akcije GBTC prodati tek nakon šestomesečnog perioda zaključavanja na sekundarnim tržištima drugim strankama. Prema tome, oni predviđaju likvidaciju sa premijom kada tržišna cena u trenutku prodaje pređe vrednost matične imovine (NAV).

S druge strane, likvidacija akcija GBTC-a kada je tržišna cena pala ispod NAV-a donosi gubitke. Dakle, ako investitori odluče da bace svoja GBTC poseda, to bi morali da učine zbog finansijskih gubitaka. To je zato što se akcija trguje sa popustom, tj. Pod njenom NAV, od 24. februara 2021.

Neki analitičari, uključujući stratege iz JPMorgan-a, veruju da će akreditovani investitori prodati barem deo svog GBTC-a nakon perioda otključavanja u julu, što će dodatno odraziti na tekući trend pada na tržištu Bitcoin-a.

„Uprkos ovonedeljnoj korekciji, nerado napuštamo negativne izglede za Bitcoin i kripto tržište uopštenije. Dakle, uprkos izvesnom poboljšanju, naši signali ostaju sveukupno medveđi “, rekao je Nikolas Panigirtzoglou, vodeći strateg JPMorgan-a, u belešci za klijente.

Ipak, drugi analitičari veruju da će događaj u julu izbaciti prodavce sa tržišta, otvarajući i nestabilnost i bikovski potencijal za probijanje novih vrhunaca svih vremena.

Da li je cena bitkoina povezana sa datumima otključavanja u sivim skalama?
To su akcije GBTC-a koje su investitori skupili na premiji od oko 40% u decembru 2020. godine, objasnio je Panigirtzoglou. Mesec je zabeležio privlačan priliv sivih tokova Bitcoin Trust od 2 milijarde dolara, praćen 1,7 milijardi u januaru.

To znači da će se otprilike 140.000 akcija vrednih Bitcoin otključati do kraja jula. Oko 139.000 Bitcoin-a je već objavljeno između sredine aprila i sredine juna, perioda koji se takođe poklapao sa spot BTC / USD padom sa oko 65.000 USD na čak 28.800 USD.

Lin Alden, osnivač Lin Alden Investment Strategije, primetio je korelaciju između spot pada cena Bitcoin-a i GBTC perioda otključavanja u Graiscale-u, napominjući da bi se isto moglo dogoditi kako se više akcija otključa u julu.

Alden je nagovestio da korelacija ukazuje na usporavanje Greiscale-ove „neutralne arbitražne trgovine“.

U arbitražnoj trgovini, institucionalni investitori (poput hedž fondova) pozajmljuju Bitcoin za kupovinu GBTC akcija. Zatim, nakon isteka zaključavanja, ovi investitori prodaju GBTC akcije na sekundarnim tržištima malim investitorima, obično za premiju. Zatim, pozajmljeni Bitcoin vraćaju svojim zajmodavcima i razliku stavljaju u džepove.

„Deo zaleta u drugoj polovini 2020. bio je usled neutralne arbitražne trgovine u sivim tonovima, usisavajući tonu bitkoina“, objavio je Alden u ponedeljak kasno, dodajući:

“Kada su ETF-ovi i drugi novi načini pristupa bitkoinu učinili GBTC manje jedinstvenim, premija je nestala, pa je nestala i neutralna trgovina arbima.”

Ali, prema David Lifchitz-u iz EkoAlpha-e, arbitražna strategija je možda doprinela, ali nije izazvala pad cena Bitcoin-a.

Glavni direktor za investicije primetio je da je stvarna GBTC arbitražna trgovinska strategija za investitore sa dubokim džepom. To je zato što bi im bilo potrebno da zadrže kratku poziciju Bitcoin tokom perioda zaključavanja GBTC – prekovremeni troškovi rizikovali bi nadoknađivanje razlike u ceni koja je bila arbitražna.

„A za jednostavne kupce GBTC akcija sa popustom u odnosu na BTC koji nisu prodali kratke BTC protiv, njihov profit zavisi od cene po kojoj su kupili GBTC: ako su kupili između 40 i 60 hiljada dolara, oni su u danas crvena … i možda još ne žele da prodaju i zaključaju svoj gubitak “, rekao je za Cointelegraph.

Michael Sonnenshein, izvršni direktor kompanije Graiscale, rekao je za Barron’s da investitori kupuju akcije GBTC-a sa srednjoročnim i dugoročnim izgledima. Tako da možda ne bi želeli da bace svoja imanja odmah po njihovom otključavanju.

Sonnenshein je dodao:

„Generalno bih rekao da će investitori sigurno razmisliti o tome gde je cena akcija, u odnosu na neto vrednost imovine ili u odnosu na Bitcoin, pre nego što razmisle o dobijanju bilo kakve likvidnosti.“

https://www.woodworkingplansgeek.com/

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button