bankarstvo

Šangajski čovek: Interes za bitkoine pada u Kini usred suzbijanja društvenih mreža i rudara

Kriptokopači Ksinjiang prisiljeni da se zatvore, stope heš-protoka Antpoola padaju za 30%, a Baidu i Veibo pokušavaju da izbace kripto igrače sa svojih platformi.

Ovaj nedeljni pregled vesti iz kontinentalne Kine, Tajvana i Hong Konga pokušava da prikupi najvažnije vesti u industriji, uključujući uticajne projekte, promene u regulatornom okruženju i integracije blokčejna preduzeća.

Ove nedelje, nakon burnih nekoliko nedelja regulacije, fokus Bitcoin sveta se prebacio na Majami i Latinsku Ameriku. Pretrage bitkoina u najpopularnijoj kineskoj aplikaciji za društvene medije VeChat stabilizovale su se između milion i tri miliona dnevno, što je velika razlika u odnosu na vrhove od preko 10 miliona koji su viđeni krajem maja.

Veibo i Baidu pola povlače čep
Baidu, dominantni kineski pretraživač, početkom nedelje ograničio je pretrage berzi Binance, Huobi i OKEk. Obično velike internet kompanije rade pod budnim okom državnih i partijskih zvaničnika, čineći ovaj potez pomalo očekivanim. Filtriranje ključnih reči nije uvek najefikasnije rešenje, jer pretrage „Preuzimanje aplikacije Binance“ i dalje vode korisnike do tražene veze. Vredi napomenuti da vlada ima ograničena ovlašćenja u ovim slučajevima, jer je većina ovih velikih berzi, posebno Binance, registrovana u drugim zemljama i ima ograničeno fizičko prisustvo u Kini.

Efikasnije je bilo ućutkivanje računa uticaja kriptovaluta na platformi za mikroblogiranje Veibo. Prema izveštajima na Cointelegraphu, najmanje desetak naloga je suspendovano sa porukom da su prekršili relevantne zakone i smernice. To može imati mnogo otrežnjujući uticaj na kinesku zajednicu kriptovaluta, jer su influenceri često primarni izvor informacija, posebno za korisnike koji ne pristupaju tradicionalnim zapadnim platformama društvenih medija.

Zapadna provincija zalupila vrata rudarima
Dana 9. juna, vlada okruga u zapadnom Sinđijangu izdala je „obaveštenje da odmah obustavi preduzeća za rudarstvo virtuelnih valuta“. Izveštaj je najavio da kompanije koje se bave rudarstvom digitalnih valuta moraju zaustaviti proizvodnju do 14 časova 9. juna i prijaviti suspenziju lokalnoj komisiji za reforme. To je rezultiralo značajnim padom globalne snage heširanja, pri čemu je morski bazen koji podržavaju Kinezi opao za više od 30%. Poslednjih mesec dana zabeležen je niz propisa protiv rudarskih kompanija dok se Kina priprema da pokuša da ispuni ciljeve emisije ugljenika. Rudari se i dalje trude da se prilagode novim propisima, a mnogi odlaze u blaže zemlje poput susednog Kazahstana.

U njemu za tehnologiju
Monetarna vlast Singapura saopštila je da je primila preko 300 zahteva za kripto plaćanja i licence za razmenu. Singapur je uobičajena lokacija za prebivalište kineskih kompanija, jer je u njemu napredan fintech sektor, ali je i dalje blizu kopna, kako u pogledu geografije, tako i kulturnih veza. Jedna od otkrivenih kompanija bila je internet gigant Alibaba. Alibaba je u Kinu dospela pod mikroskop zbog svojih praksi pozajmljivanja, tako da nije iznenađenje da Alibaba i druge kineske kompanije možda žele da diverzifikuju svoju finansijsku ponudu u drugim regulatornim regionima.

Ubrzavanje tempa promena
Dana 7. juna, visoko rangirano kinesko Ministarstvo industrije i informacione tehnologije izdalo je smernice za ubrzavanje primene blokčejn tehnologije u industrijskom sektoru. Ciljao je 2025. godinu kao godinu u kojoj bi blockchain trebalo da prodre u polja poput upravljanja lancem snabdevanja i sledljivosti za međunarodno konkurentna preduzeća. Ovo će biti od interesa za brojne javne i privatne lance koji su u stanju da se razvijaju u okviru kineskog regulatornog okvira. Uprkos kriptovaluti koja se suočava sa snažnim reakcijama, kineska vlada se nije povukla od svojih nada da će blockchain biti pokretač ekonomskog rasta u zemlji.

Za one koji žele da bolje razumeju kineske ambicije u ovoj oblasti, podržana od vlade Blockchain-Service Service Netvork bila je domaćin vebinara o kineskim potragama u novim tehnologijama. Kineski tehnološki stručnjaci Vinston Ma i Paul Schulte obradili su brojne teme, uključujući blockchain tehnologiju, digitalne valute centralne banke, pa čak i neka kontroverzna geopolitička pitanja. Čovek Cointelegraph-a u Šangaju bio je pri ruci da umere, nepristrasno prateći stvari.

Banka na to
Dana 8. juna, monetarna uprava Hong Konga objavila je strategiju „Fintech 2025“ za unapređenje istraživanja digitalne valute centralne banke. Hongkong monetarna uprava sarađuje sa Innovation Hub-om Nacionalne banke za poravnanje i kliring kako bi CBDC doveo do nivoa maloprodaje. Ovo područje je zanimljiv prostor za posmatranje kako biste utvrdili kako će e-HKD biti sličan e-CNI i šta to znači za finansijsku budućnost regiona.

https://www.woodworkingplansgeek.com/

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button