bankarstvo

Nvidia izveštava o rekordnoj zaradi, tvrdeći da je „teško utvrditi“ uticaj kripto rudara

Uprkos rastućem skupu kripto tržišta, Nvidia veruje da je rekordna zarada u prvom kvartalu rezultat velike potražnje industrije igara na sreću.

Nvidia, vodeći proizvođač grafičkih procesnih jedinica ili GPU-a, najavila je rekordnu zaradu za prvi kvartal 2021. Međutim, kompanija je umanjila ulogu tržišta kripto bikova u pokretanju svojih impresivnih performansi, pre svega pripisujući potražnju za svojim proizvodima igračima.

Kompanija je zabeležila rast prodaje od 84%, sa impresivnim performansama zahvaljujući periodu održivog rasta uprkos globalnoj nestašici poluprovodnika. Nvidijina prodaja i zarada nadmašili su očekivanja sa Vall Streeta, prijavivši prihod od 5,66 milijardi dolara i zaradu od 3,66 dolara po akciji nakon što su stručnjaci predvideli zaradu od 3,28 dolara po akciji i prihod od 5,41 milijarde dolara.

Nvidia tvrdi da se potražnja iz sektora video igara više nego udvostručila u proteklih 12 meseci, proizvodeći godišnji rast od 106% da bi podstakao prodaju od 2,76 milijardi dolara. Finansijska direktorica Colette Kress naglasila je sve veću potražnju za svojim potrošačkim GeForce GPU-ima od strane igrača i učenika. Njegov grafički segment predstavlja prihod od 3,45 milijardi dolara uz rast od 81%. Međutim, Nvidia procenjuje da je potražnja kripto rudara predstavljala samo 155 miliona dolara prodaje.

Kompanija je nedavno preduzela akciju da odvrati kriptokopače od kupovine njihovih GPU-a početkom ove godine dodavanjem softvera koji ograničava mogućnosti heširanja svojih GTKS RTKS 3060 jedinica. Iako je kompanija primetila da su rudari kripto valuta imali pozitivan uticaj na potražnju za GPU-ima, Nvidia je utvrdila da je „teško odrediti u kojoj meri“ prihodi mogu biti pripisani sektoru. Uprkos impresivnim performansama, Nvidia očekuje da će se nedavni problemi s isporukom nastaviti i tokom narednih meseci, predviđajući da će grafičkih procesora nedostajati tokom druge polovine godine.

Izvršni direktor Nvidije, Jensen Huang, predvideo je da će predstojeći CMP čipovi kompanije – specijalizovane jedinice posvećene rudarstvu kripto valuta – pomoći u ublažavanju problema jer potražnja rudara za njegovim redovnim grafičkim procesorima opada. Rekao je:

„CMP donosi bolje rezultate, a njihova proizvodnja ne oduzima snabdevanje GeForce-a. Tako štiti opskrbu za igrače. “ Prethodni napori na pokretanju specijalizovanog rudarskog hardvera – posebno Cripto SKU jedinica – Nvidiju su spustili u toplu vodu, a akcionari tvrde da je kompanija pogrešno predstavljala investitorima da je polovina prodaje GPU-a izvršena kriptokopima tokom 2017. i 2018. godine, što je rezultiralo netačnim prognozama u vezi sa potražnja za grafičkim procesorima od igrača među trendom kripto medveda. Nvidia je dobila slučaj u martu ove godine.

https://www.woodworkingplansgeek.com/

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button