bankarstvo

Kakve su šanse da BTC zapravo pretekne drugi kripto?

Kada je čuveni Satoshi Nakamoto prvi put dizajnirao svoje remek-delo, malo je ko mogao da zamisli vrh od skoro 63.500 dolara koji je investitore doveo do besa. Čak i ovih dana ponekad je teško poverovati u cenu prve kripto valute, a investitori se mogu povremeno stezati. Zauzimajući mesto pored Bitcoin-a (BTC) na toboganu, vožnji su se pridružili altcoins poput Litecoin (LTC), Ether (ETH) i Bitcoin Cash (BCH) – a u novije vreme i DeFi giganti Polkadot i Cardano.

Ali na duge staze, gledajući u kristalnu kuglu, teško je videti budućnost novčića obavijenog neizvesnošću. Rai Dalio je u svojoj kritici Bitcoin-a izneo dobre tačke, tvrdeći da su neizvesnosti u vezi sa tim kako će vlade reagovati na digitalnu imovinu koja zamenjuje fiat valutu u upotrebi uzroci za potencijalnu zabrinutost. Dalje je tvrdio da će Bitcoin blockchain uskoro biti zastario, a bez ikakvog centralnog upravljanja koje bi ga prilagodilo tehnologiji blockchain u nastajanju, superiorni novčić bi ga mogao prestići. Povezano: DeFi neće dugo trajati bez otključavanja Bitcoinove škrinje sa blagom od 250 milijardi dolara I to je ključno: Bitcoin-ovi protokoli blockchain-a su veoma ograničavajući u pogledu omogućavanja širih finansijskih aplikacija.

Bilo bi nedokučivo upravljati masivnim ekosistemom DeFi na vrhu Bitcoin blockchain-a s obzirom na Bitcoin-ov algoritam za konsenzus transakcija dokaza o radu. Uprkos ograničenjima, teško je predvideti da li će inovativni napredak u blockchains konkurentskih kovanica biti dovoljan da pretekne uspeh Bitcoin-a. Sve zavisi od korisnog faktora: Hoće li kripto ostati zaliha vrednosti ili će postati održiva alternativa za razmenu vrednosti?

Nove blockchain tehnologije i DeFi-ov uspeh Od zore Bitcoin-a pre nešto više od jedne decenije, industrija blokčejna stvorila je stotine različitih projekata, čiji je svaki cilj stvoriti novi novčić u zvezdu. Mnogi su uspeli dugoročno. Ether, drugi najbliži novčić po vrednosti Bitcoin-u, nastavio je da dostiže sve visoke maksimume tokom aprila, potvrđujući ne samo potencijal novčića kao skladište vrednosne imovine već i potencijal Ethereuma kao blockchain mreže.

Povezano: Gde pripada budućnost DeFi-a: Ethereum ili Bitcoin? Odgovor stručnjaka Slično Ethereumu, brojni projekti imali su za cilj oponašanje titana koji su izgradili Vitalik Buterin i njegovi saradnici, poput Cardano, EOS i, nedavno, vrućeg i popularnog Polkadota. Svaki projekat pokušava da izgradi ograničenja drugog do različitog stepena uspeha. Hipe je većina onoga što je isporučeno korisnicima, jer će samo vreme otkriti stvarnu valjanost ovih projekata. Bez obzira na blockchain projekte i njihova kreativna imena, podstakli su ekosistem zajedničkog razvoja. Zajedno su stvorili decentralizovane aplikacije ili DApps, koje mogu izvući one koji nisu u stanju da se izvuku iz siromaštva, prilike za finansijski isključene i nove načine ulaganja za već pamet.

Srodno: Vreme je da spustimo vojvode i zajedno radimo na blockchain-ovoj budućnosti Procvat kovanica i DApps-a pruža puno optimizma mnogim strancima koji traže, nudeći nadu da postoji stvarni potencijal za podsticanje procvata decentralizovanog finansijskog ekosistema – ili bar njegovog hibrida u kombinaciji sa centralizovanim tržištima. Ali sve je to zahvaljujući verovanju u vrednost Bitcoin-a, što je tačka fiksacije mnogih investitora. Povezano: Da li je 2020. bila „DeFi godina“ i šta se očekuje od sektora 2021. godine? Odgovor stručnjaka

Bitcoin-ova zaliha vrednosti je ono što vam zaista pada na pamet Ono što je pokrenulo radoznalost investitora, programera i kripto entuzijasta bila je privlačnost Bitcoina kao zalihe vrednosti. U odnosu na fiat valute, Bitcoin je deflator; tako da je tokom perioda poput pandemije COVID-19 žalba Bitcoin-a postala usijana.

Povezano: Kako je pandemija COVID-19 uticala na kripto prostor? Odgovor stručnjaka Dok su rasprave o Ethereumu, Polkadotu i drugim blokčejn platformama privukle pažnju sveta DeFi, mnogi autsajderi ostali su im otupeli i fiksirani na cene novčića. I zato žalba Bitcoin-a uglavnom ostaje zaliha vrednosti.

Povezano: Leptirov efekat: Zašto će DeFi prisiliti BTC da sruši svoj 21M plafon napajanja Mnogi obični maloprodajni investitori i institucionalni investitori nemaju čvrsto razumevanje za unutrašnji rad kriptoa. Prema Cardifi istraživanju, samo 16,9% kripto investitora to „potpuno razume“, dok nešto više od 33% njih ima ograničeno ili „nula znanja“. Preko 40% kripto investitora su početnici koji jašu na hipevalnom talasu. Sporno je da su ulazne barijere u svet DeFi-a prilično visoke i pismenost je prilično teško postići, ali to je priča za drugi put. Povezano: Institucionalni investitori neće uzimati Bitcoin mejnstrim – Hoćete Štaviše, institucionalni investitori i dalje su oprezni u vezi sa problemima volatilnosti sa kojima se suočavaju Bitcoin i druge kriptovalute, sa tekućim predviđanjima o skorom balonu – još jednom signalu da su osnovne blockchain tehnologije manje od prioriteta. I upravo zbog toga drugi novčići neće preteći Bitcoin.

Sve dok glavna fiksacija ostaje prikvačena na vrednost kovanice, a ne u osnovi vrednosti blockchain-a, Bitcoin će stajati na vrhu podijuma za kriptovalute. Da li će investitori postati pismeniji u unutrašnjem delovanju sveta DeFi, odrediće koliku će vrednost investitori naći u osnovnim tehnologijama novih i novih novčića. Za sada je Bitcoin kralj brda i verovatno će tako ostati dugo vremena dok cena nastavlja da se penje i glavni investitori uskaču.

https://www.woodworkingplansgeek.com/

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button