bankarstvo

DeFi hakovanja i eksploatacije iznose 285 miliona dolara od 2019. godine, izveštava Messari

Decentralizovane finansijske platforme na mreži Ethereum izgubile su oko 285 miliona dolara za nevaljale glumce od 2019. godine.

Decentralizovana porast popularnosti finansija od 2019. godine video je da je segment tržišta u nastajanju postao meta hakera i oportunističkih profitera.

Prema izveštaju kompanije za kripto istraživanje Messari, protokoli DeFi izgubili su oko 284,9 miliona dolara zbog hakovanja i drugih eksploatacionih napada od 2019. Ova cifra iznosi oko 0,65% prilagođene ukupne vrednosti zaključane na tržištu DeFi zasnovanog na Ethereumu, prema podacima iz DappRadar.

Skoro polovina hakovanja DeFi-a obuhvaćenih u izveštaju Messari bili su napadi na brze pozajmice, pružajući dodatne dokaze da je to najpopularniji vektor eksploatacije u predelu DeFi-a. Zapravo, mnogi od glavnih „hakovanja“ DeFi-a bili su napadi na brze pozajmice koji ponekad koriste privremene nedostatke u cenama oracle feedova.

Dok su kripto hakovanja općenito opala 2020. godine, DeFi je iznosio više od polovine napada zabilježenih tokom godine. Do sada su 2021. godine Alpha Homora i Cream Finance izašli na naslovnice nakon što su oba protokola postala žrtva nevaljalih glumaca, a nekadašnji je pretrpeo najveći pojedinačni hak u istoriji DeFi-a, izgubivši 37,5 miliona dolara.

Incident sa Alpha Homora takođe je doveo u pitanje kvalitet revizije pametnih ugovora, s obzirom na to da su glavne odeće za reviziju pametnih ugovora, kao što su Kuantstamp i PeckShield, pregledale kodove projekta. DeFi hakovanja nisu ograničena samo na Ethereum lanac jer okruženje Binance Smart Chain takođe beleži slične incidente. Sa rastućom aktivnošću na BSC-u, DeFi protokoli na mreži takođe su postali žrtve nevaljalih glumaca koji koriste poznate vektore napada.

Kao što je ranije izvestio Cointelegraph, kompanija Uranium Finance, automatizovana market market maker sa sedištem u BSC-u, izgubila je 50 miliona dolara od hakera. Napadač je iskoristio greške u pametnom ugovoru projekta i uspeo je da izvuče sredstva tokom planiranog događaja migracije tokena.

I drugi DeFi projekti zasnovani na BSC-u takođe su objavili vest iz pogrešnih razloga, jer je TurtleDek tim ukrao 9.000 tonera Binance Coin (BNB) prikupljenih tokom pretprodaje održane sredinom marta.

https://www.woodworkingplansgeek.com/

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button