bankarstvo

Bitcoin je uhvaćen u unakrsnoj vatri dok turski lider opozicije izražava podršku

Ubrzo nakon petka ujutro „diktata“ od novoimenovanog turskog guvernera centralne banke koji je efektivno zabranio bilo kakvu i svu upotrebu kripto valuta u zemlji, Bitcoin (BTC) sada izgleda uhvaćen u partizanskom nastupu dok je lider turske opozicione stranke izrazio podršku digitalna valuta.

Kako je izvestio Cointelegraph, turska centralna banka objavila je u petak da će počev od 30. aprila bilo kakva plaćanja kriptovalutama i transakcije fiat-to-cripto onramp postati nezakonite. Pored toga, „Svako direktno ili indirektno korišćenje kripto sredstava u uslugama plaćanja i izdavanju elektronskog novca“ biće zabranjeno.

„Kome ste savetovali kripto odluku, vladaru?“ pitao je, pretpostavljajući se misleći na turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana, za kojeg se govori da je autoritativan i diktator. „Sjedit ću i konsultovati se sa svim dionicima ovog pitanja.“

Kasnije je primetio da je nakon razgovora sa „zainteresovanim stranama ceo dan“ došao do zaključka da je kripto najverovatniji sektor za Tursku koji proizvodi kompanije „jednoroge“ vredne preko milijardu dolara. Dodao je da saopštenje pokazuje da vladajuća stranka “nema tolerancije prema mladima”. Osim što je korisna kao politička tačka razgovora, zabrana će imati materijalni uticaj na mnoge Turke.

Istraživanje iz 2019. godine pokazalo je da je Turska jedna od vodećih zemalja za usvajanje kripto valuta (mada je ta studija bila pod velikim nadzorom). U njemu se nalazi stabilnicoin vezan za liru naveden na više berzi, a lokalna berza BtcTurk čak sponzoriše fudbalske klubove. Međutim, možda je ovo pismo bilo na zidu zbog kriptografije u Turskoj. U pokušaju da stekne kontrolu nad platnom infrastrukturom u zemlji, Turska je zabranila PaiPal 2016. Isto tako, 2020. godine bili su u toku planovi za vladinu digitalnu valutu, a možda i najštetniji za turske vladare, BTC je dostigao najviši nivo u odnosu na liru ranije ove godine.

https://www.woodworkingplansgeek.com/

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button