bankarstvo

Kripto zločini u porastu – dobre šanse za 2020. godinu da postanu rekorderi

Prema novom izveštaju koji je obaveštajna firma za digitalnu imovinu CipherTrace objavila 2. juna, vrednost neovlašćenih sredstava prikupljenih kriminalom kriptovaluta tokom prvih pet meseci godine iznosi ogromnih 1,4 milijarde dolara, što 2020. godinu čini potencijalno aktivnom godinom s obzirom na krađe, hakovanje i prevare povezane sa kriptovalutom. Izveštaj dalje navodi da ako se stvari nastave istom brzinom, ukupan obim ukradene kriptografije za 2020. godinu može se približiti dostizanju granice od 4,5 milijardi dolara postavljene 2019. godine.

Čini se da kriminalci kapitalizuju tekuću COVID- 19 pandemija za ciljanje nesumnjivih pojedinaca tako što će ih namamiti kroz razne kripto-povezane phishing kampanje, ransomvare i prevare na darknet tržištu. Pored toga, od više prevara koje su uračunate ove godine, mnogi od njih su navodno koristili kampanje e-poštom kojima se predstavljaju kao razne zvanične grupe povezane sa koronavirusom – poput Svetske zdravstvene organizacije, Crvenog krsta i Centara za kontrolu bolesti i Prevencija – tražiti isplate i donacije u obliku kripto valute. Srodno: Najava javnog servisa: Pazite se varalica koje se predstavljaju kao novinari kointelegrafa I na kraju, zvaničnici CipherTracea tvrde da se od 1,36 milijardi kriptokripovanih do sada ukradenih proizvoda ove godine, 98% ukupne vrednosti – skoro 1,3 milijarde USD – može pripisati prevarama i proneveri, a ne hakovanju i direktnim krađama.

Prevaranti su nastavili da razvijaju svoje metodologije Da bi stekao bolje razumevanje kuda se čini da tržište ide u narednim mesecima i godinama, posebno kada je reč o kripto kriminalu, Cointelegraph je razgovarao sa Johnom Jefferiesom, glavnim marketinškim direktorom i glavnim finansijskim analitičarom u CipherTraceu.

Prema njegovom mišljenju, iako je gotovo nemoguće predvideti sa bilo kakvom sigurnošću kako će se evoluirati trendovi povezani sa krađom krivotvorenih valuta i prevarom ove godine, moguće je da će u trenutku završetka godine iznos sredstava umreženih od kriminalaca premašiti očekivanja izveštaja, kladeći se na cifru od 4,5 milijardi dolara za 2019. godinu. Dalje razrađujući tu temu, Jefferies je izjavio da je najveći doprinos ovogodišnjem ukupnom kripto zločinu bila Votoken-ova navodna Ponzi šema od milijardu dolara proizašla iz Kine.

Štaviše, zabrinut je u narednim mesecima zbog prevara sa manjim dobavljačima usluga virtuelne imovine ili VASP-a koje se finansijski bore, dodajući: „Maloprodajni investitori treba da budu oprezni prema bilo kojoj kompaniji koja koristi hiperbolične izjave i obećanja o vanrednim prinosima kako bi ih namamila da učestvuju. Da su regulatorne agencije od VoToken-a morale da dostave detaljan investicioni prospekt i revidirane finansijske izveštaje, ne bi mogle da pokrenu svoju šemu i prevare više od 700 000 žrtava. Mnogi VASP-ovi su dramatično poboljšali svoje bezbednosno držanje, što hakerima otežava krađu sa samih platformi. “ Još mračniju sliku naslikao je Pavel Aleksander, suosnivač i glavni informativni direktor CoinFirm – kompanije za analitiku blokčejna.

Rekao je Cointelegraphu da je, prema istraživanjima i analizama njegove kompanije, obim kripto sredstava ukraden u prvom kvartalu 2020. godine možda zapravo bliži granici od dve milijarde dolara, ističući: „Poznavanje iznosa povezanih sa različitim prevarama koje se događaju u celini ima svoj značaj, ali najvažniji aspekt je adresiranje načina njihovog rešavanja i pružanje alata i rešenja za to.“ Pandemija je stvari pogoršala Kao rezultat tekuće situacije sa koronavirusom, sve veći broj ljudi počeo je da provodi više vremena ispred svojih računara i ekrana pametnih telefona. Prirodno, prevaranti su prepoznali ovu činjenicu i pokušavaju da iskoriste ovu priliku smišljajući nove trikove – obećavajući visoke prinose na razne ponude povezane sa kripto, kao što su binarne opcije, trgovina poverenjem itd. – kako bi namamili nesumnjive pojedince.

Povezano: Na Darknet strani: Uloga kriptoa kao sredstva razmene Komentarišući pitanje kako kompanije mogu na najbolji način ograničiti širenje kripto-vezanih prevara, Aleksander je izjavio da, uprkos tome što većina platformi i messengeri društvenih medija pokušava ozbiljnije da se sruši i ograniči takve podle šeme, još uvek ima mnogo izazova koji tek treba da se reše uspešno rešen.

Po njegovom mišljenju potreban je uravnoteženi ekosistem u kojem se mogu demokratizovati postupci protiv pranja novca i korisnicima dati glas: „To se može dogoditi postizanjem sinergije između AML-a, istraga prevara i ekosistema otvorenih podataka koji podiže sigurnost kripto-finansijskih tržišta na nivo koji nikada ranije nije bio ni čak ni smatran mogućim u tradicionalnim finansijama.“ S tim u vezi, on veruje da je potrebno trostruko rešenje – tj. Ono koje se zasniva na AML tehnološkoj platformi koja omogućava institucijama da verifikuju rizik od blokadejnih transakcija i ispune svoje regulatorne obaveze.

I ne samo to, već bi platforma trebalo da ima sposobnost da olakša istrage od kraja do kraja u slučajevima kada se prijavi da nedostaju sredstva, kao i da podstakne prijavljivanje sumnjivih aktivnosti. Aleksander je zatvorio rekavši: „Ako industrija zajednički usvoji takva rešenja i procese, sposobnost takvih prevara ne samo da će biti uspešna, već će moći da iskoriste ukradena sredstva postaće ozbiljno ograničena.“ Slične tačke gledišta je i Jefferies, koji takođe veruje da se banke, VASP-ovi i druge kompanije koje se bave novčanim uslugama mogu zaštititi od loših aktera koji koriste svoje platforme i platne mreže za pranje novca, kao i za bavljenje drugim ilegalnim aktivnostima primenom efikasnih Mere za borbu protiv pranja novca.

Kako se Bitcoin bankomati uklapaju u sve ovo? Upečatljiv aspekt gore pomenutog izveštaja kompanije CipherTrace uključuje „eksponencijalni“ rast sredstava koja se šalju na visoko rizične berze sa bankomata sa sedištem u Sjedinjenim Državama, umesto sa subjektima nižeg rizika kao što su uspostavljene kripto berze.

To je podstaklo stručnjake da veruju da BATM-ovi mogu biti u većem riziku od korišćenja za pranje novca, posebno s obzirom na prevlast sredstava koja se od njih šalju u inostranstvo, potencijalno u jurisdikcije sa labavim smernicama za borbu protiv pranja novca i politike „Upoznaj svog kupca”. Dajući svoj uvid u to pitanje, Jefferies je izjavio da je deo razloga za sve veću upotrebu BATM-a od strane pralja novca, kao u slučaju Kunal Kalra, njihova sve veća sveprisutnost širom SAD.

Dodao je: „Čak i uprkos sve većoj dostupnosti kovanica za privatnost poput Monera i Zcash-a, kriminalci nastavljaju da koriste Bitcoin zbog obilja Bitcoin-a-fiat-a. Banke i preduzeća koja se bave novčanim uslugama treba da obrate pažnju na rizične transakcije poreklom od BATM-a kojima nedostaje odgovarajuća AML usklađenost.

Bitcoin čistiji od fiat-a? Iako kripto sektor i dalje rutinski kleveću pripadnici glavnih medija koji tvrde da digitalne valute i dalje u velikoj meri koriste loši glumci iz podlih razloga – poput finansiranja terorizma, trgovine drogom itd. – Jefferies je rekao za Cointelegraph da su, prema najnovijem istraživanju njegove kompanije, kripto valute znatno čistije nego što bi njihova reputacija sugerisala: „Realnost je da je kriminalna upotreba Bitcoina i drugih kripto valuta vrlo niska, manje od 0,2% sredstava koje berze prihvataju dolazi direktno iz kriminalnih izvora.“

https://www.woodworkingplansgeek.com/

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button