Bitcoin

Rudri bitcoina sada gledaju van kinskih granica

Kineski rudari kripto-tržišta sezonski se sele iz južnih regiona u potrazi za jeftinijom električnom energijom. Ali da li je to uvek zbog klime?

Ponašanje učesnika na kripto tržištu često zavisi od političkih i ekonomskih faktora: cene kripto imovine, propisa u određenoj zemlji ili političkih događaja. Za kineske rudare, međutim, faktori se donekle razlikuju. Već nekoliko godina kineske rudarske operacije uglavnom se oslanjaju na klimu. Dok se zapadne kripto kompanije plaše pada cena akcija i regulatora, opstanak mnogih operacija kriptokopavanja u Kini zavisi od kiše. Kineski rudari su nedavno migrirali iz južnih regiona na sever, gde cene električne energije mogu biti i do 0,01 dolara.

Ova migracija dovela je do porasta brzine raspodele bitkoina (BTC) za više od 40% za dva dana. Iako se migracija dešava svake godine, zatvaranje sezone vlažnih voda možda nije jedini faktor koji doprinosi ovoj godini.

„Velika migracija rudara“ Migracija kineskih kripto rudara uobičajena je praksa na koju uglavnom utiče klima koja određuje troškove električne energije. Eddie Jiang, glavni operativni direktor i partner rudarskog bazena ViaBTC Group, objasnio je za Cointelegraph da od aprila do oktobra kineske južne provincije vide obilne kiše, stvarajući višak hidroenergije i posledične jeftine cene električne energije.

Prema Dejun Kenni Ge-u, osnivaču Zhongda Jinfu Finance i suosnivaču investicione platforme Dd.finance sa sedištem u Šangaju, prilikom prelaska sa kineskog severa u njene jugozapadne regione, rudari mogu da uštede oko 0,18 dolara po kilovatu (12 juana po kilovatu). Kada se sezona vlažnih voda u južnim regionima završi krajem oktobra, cena električne energije raste na oko 0,054 USD / kVh.

Trenutno rudari prebacuju svoje platforme na postrojenja u severozapadnim regionima kao što su Sinđang, Unutrašnja Mongolija i Ćinghai, gde električna energija obično košta oko 0,05 dolara / kVh.

Niske temperature u severnim regionima su još jedan faktor koji doprinosi preseljenju kineskih rudara sa juga. Nazvavši ovaj proces „velikom migracijom rudara“, Alejandro De La Torre, potpredsednik bazena kripto rudarstva Poolin, objasnio je: „U severnoj Kini je hladno, pa rudarske farme ne moraju da troše na hlađenje rudarskih platformi.“

Međutim, ne pridržavaju se svi rudari ovog principa. U želji da ostane anoniman, lokalni kriptokop je po tom pitanju razgovarao sa Cointelegraphom rekavši da dok Kina ima dva rudarska čvorišta – jedno u provinciji Sečuan (jugozapadna Kina) i jedno Unutrašnja Mongolija (sever), kineski rudari se više oslanjaju na južne mogućnosti.

Takođe je primetio da se mnogi sečuanski rudari sada drže svojih lokacija, a ne preseljavaju na sever: „Naš rudarski kapacitet u Unutrašnjoj Mongoliji trenutno generiše samo oko 20% -30% naše ukupne stope heširanja.“ Ovoga puta nije samo klima? Taras Kulik, viši potpredsednik za razvoj blockchain poslovanja u kompaniji Core Scientific, dobavljaču infrastrukture za rudarstvo digitalnih sredstava u Severnoj Americi, otkrio je da su kineski rudari shvatili da masovna migracija jedinica svake sezone nije najodrživiji model.

Neki izvori tvrde da kineski rudari ove godine migriraju ne samo zbog klimatskih promena, već zbog pooštravanja propisa u zemlji i pritiska vlade na kripto organizacije. Ranije je objavljeno da je suosnivača razmene OKEk uhapsila kineska policija. Ge Zhongda Jinfu Finance je primetio da su u Kini najnovije pogođeni operateri rudarskih pogona najnoviji, strožiji propisi:

„Zbog strožije regulacije, mnogi rudarski objekti u Unutrašnjoj Mongoliji koji rade ispod nacionalnih mreža zatvoreni su. Slično kao i za provinciju Sečuan i Junan, mnogi rudarski objekti koji koriste direktno napajanje iz elektrana su zatvoreni. “ Od 2017. godine, kineska vlada povećala je broj inspekcija sprovedenih na kripto farmama, od kojih su mnoge u međuvremenu zatvorene.

Kao što je Jiang primetio, lokalne vlade svake godine proveravaju usklađenost potrošnje električne energije iz rudnika. „Za rudarske farme koje koriste neskladnu električnu energiju, regulatorna tela će zahtevati ispravljanje dok ne ispune zahteve.“ Zatim je dodao: „Ove godine su neke lokalne samouprave postavile električnu energiju koja ispunjava zahteve i rudarske farme se mogu prijaviti da je koriste za rudarstvo. Mislim da je ovo postiglo veći napredak u nadzoru politike. “ Ipak, malo lokalnih rudara povezuje zatvaranje rudarskih radova sa strožom regulativom.

U stvari, prema nekima, promene na rudarskom tržištu u Kini su u većoj meri povezane sa nedovoljnim proizvodnim kapacitetom proizvođača rudarskih mašina i institucionalizacijom industrije, pri čemu su fondovi, kompanije sa spiska i privatne vlasničke kompanije počele da zamenjuju maloprodaja rudara. Prema Jiangu, povećani broj institucionalnih rudara značajno utiče na rad i održavanje, kao i na investicione odluke originalnih rudara.

Da li se smanjuje broj rudara? Prema Ge-u, tržište rudnika ulazi u eru velikih operacija, povećane specijalizacije i finansijalizacije, pa je postalo izazov za manja rudarska postrojenja da privuku rudare, kako je rekao za Cointelegraph: „Kina je 2019. godine imala više od 70% svetskog tržišta kripto rudarstva. “ Međutim, takođe je dodao da su nakon tržišta medveda u 2019. godini i naglog pada cena u prvom kvartalu 2020. mnogi rudari sa opremama sa velikom potrošnjom napustili tržište.

Sve u svemu, „sentiment na kineskom tržištu kriptokopavanja ostaje neutralan“, rekao je. Za sada lokalne kompanije ne vide značajno smanjenje broja velikih farmi. Neki čak govore o povećanju proizvodnje. De La Torre se složio da se broj farmi u Kini i na globalnom nivou povećao, dodajući: „Kineska rudarska industrija se uopšte ne suočava sa velikim izazovima, kao što možemo videti po porastu globalnog hashrate-a u poslednjih nekoliko godina, a posebno u prošloj godini.” U međuvremenu, prema Jiang-u, širenje rudarskog sektora moglo bi se još jednom pripisati ulazu institucija, koje su postavile veće rudarske farme.

https://www.woodworkingplansgeek.com/

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button