Bitcoin

Investitori su se vratili u Bitcoin

Dugo čekani bik-tok Bitcoin-a i nedavni talas korporativnih i institucionalnih investitora koji alociraju značajne delove svojih rezervi Bitcoin-u (BTC), sve su to znaci da se tempo uvođenja kripto sistema brzo ubrzava: Ali da li je put do masovnog usvajanja koštao privatnosti i decentralizacije?

Znajte da su vaši kupci i zakoni protiv pranja novca primorali većinu berzi kripto valuta da postanu transparentniji u pogledu toga ko su njihovi korisnici, a oni koji su to odbili morali su da ograniče jurisdikcije u kojima mogu da nude usluge. Da bi legalno poslovale u mnogim zemljama, mnoge berze nisu imale drugog izbora osim da se pridržavaju strogih AML procedura, a osim Monera (KSMR), obrasci kovanica privatnosti uklonjeni su sa većine glavnih berzi.

Nedavno su regulatori počeli da razbijaju bič, a jurisdikcije širom sveta nastavljaju da šire dalje mere kako bi osigurale da investitori otkriju svoja kripto imanja i plaćaju porez na svoju dobit. I sve se ovo događa dok je Ministarstvo pravde Sjedinjenih Država uhapsilo suosnivača BitMEKS-a, a CFTC je optužio svoje vlasnike za vođenje ilegalne berze kripto derivata.

Otprilike nedelju dana kasnije, Financial Conduct Authoriti, najveći regulatorni nadzornik Ujedinjenog Kraljevstva, otišao je toliko daleko da je zabranio investitorima trgovanje derivatima na svim kripto berzama. Svi ovi manevri dizajnirani su da prisiljavaju na usklađenost sa dobavljačima kripto usluga, i iako oni eventualno mogu pomoći u produbljivanju masovnog usvajanja, mnogi kripto ideolozi traže alternative da podnesu zahtev za finansijsku samouverenost.

Decentralizovane razmene mogu biti rešenje Sve veći broj investitora smatra da centralizovane kripto berze u osnovi funkcionišu na isti način kao i tradicionalne banke. Kao odgovor na ovo, decentralizovane berze poput Unisvap, 1inch, Curve Finance i Balancer rasle su u popularnosti tokom 2020. godine.

Za sofisticiranije investitore postale su dostupne i decentralizovane berze koje nude trgovinu derivatima. Slično tradicionalnim izvedenicama, kripto berze koje nude uslugu u osnovi deluju kao brokeri, ali postupak je neznatno drugačiji na decentralizovanim berzama.

To je zato što oni koriste pametne ugovore umesto brokera, a derivatni ugovori se namiruju kada se ispune uslovi ugovora. Trenutno je Sinthetik jedna od najpopularnijih decentralizovanih berzi derivata, a 2020. godine njena ukupna vrednost je zaključana na 1 milijardu dolara pre nego što je oštra korekcija u celom sektoru dovela do pada TVL-a i dnevno aktivnih korisnika na većini DEKS-ovi.

https://www.woodworkingplansgeek.com/

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button