Bitcoin

Korporativne riznice uhvaćene nivoa inflacije i bitkoina

Bitcoin (BTC) postepeno postaje prihvatljiv među glavnim investitorima i korporacijama. To nigde nije postalo evidentnije nego usvajanjem najpopularnije kripto valute MicroStrategi-om kao glavnom rezervnom imovinom.

Tehničko konsultantsko društvo sa sedištem u Virginiji pretvorilo je preko 400 miliona američkih dolara svojih gotovinskih rezervi u bitkoine, a suosnivač Majkl Sajlor izjavio je da očekuje da će i druge kompanije slediti primer iz „fiducijarne obaveze“ kako bi izbegle inflaciju.

Brojevi unutar industrije ulaganja u kriptovalute i kastodi industrije slažu se sa Sailorom, govoreći Criptonevs.com da su se ulaganja u bitkoin povećala od korporacija nakon poteza MicroStrategi. Takođe su sugerisali da će sve veća upotreba BTC-a kao zalihe vrednosti među korporacijama i investitorima pomoći da stekne snagu kao sredstvo razmene.

U roku od nekoliko nedelja od prvobitne najave MicroStrategi-a, kanadska firma za softver i dizajn Snappa objavila je da je prebacila 40% svojih gotovinskih rezervi u bitkoine.

U skorije vreme, platna kompanija Skuare otkrila je da je pretvorila 50 miliona USD svojih rezervi. Podaci iz industrije veruju da će ih više kompanija pratiti u kratkom ili srednjem roku. U stvari, glavni strateški direktor Blockstream-a Samson Mov rekao je Criptonevs.com da se rast već sada dešava. „Potez Majkla Sajlora imaće dubok uticaj na finansijsko odlučivanje kompanije u godinama koje dolaze.

Neki kontakti iz industrije već su mi rekli da vide porast korporativnih kupovina bitkoina – Bitcoin Reserve je jedan od Bitcoin brokerskih kuća koji je ovo obelodanio javno “, rekao je. Takođe je vredno napomenuti da su brojne kripto kompanije pokrenule skrbničke usluge kako bi prilagodile porastu korporativne potražnje.

Unchained Capital je krajem septembra pokrenuo uslugu poslovnih računa za bitkoine, dok je francuski startup Multis prikupio 2,2 miliona američkih dolara za račun poslovne banke isključivo za kripto valute.

Nabeel Kadri, upravljački partner u Protocol Ventures-u, je još jedna ličnost u industriji koja procenjuje da će držanje bitkoina kao rezervne imovine postati uobičajeno.

„Verujem da je glavna atrakcija bitkoina kao rezervnog kapitala za korporativne riznice inflatorna hedžing bez presedana stimulativnih mera izazvanih koronavirusom od strane centralnih banaka širom sveta“, rekao je za Criptonevs.com.

Ovo pominjanje inflacije dotiče glavni razlog zašto MicroStrategi i druge kompanije postaju sve više zainteresovane za bitkoine. Jer, pošto su američke Federalne rezerve za nekoliko meseci štampale 3 milijarde američkih dolara i čiji je predsednik Jerome Povell najavio novi „opušteni“ pristup inflaciji u avgustu, verovatno je da će američki dolar tokom sledećih nekoliko godina biti svedok veće od prosečne inflacije.

„Mislim da bi privlačnost držanja bitkoina kao rezervne imovine bila ista ona koju su videli Michael Sailor i tim MicroStrategi: zvučan novac. Ako vaša gotovina postaje bezvredna, šta drugo možete učiniti osim kupovine bitkoina? “ reče Samson Mov.

U svrhu ovog članka, Criptonevs.com je stupio u kontakt sa kompanijama sa nekim od najvećih rezervi gotovine na svetu, uključujući Apple, Microsoft i Google. Microsoft je izričito odbio da komentariše da li je planirao da kupi bitkoin, kao što je to učinila i kompanija za vežbe srednje klase / medijska kompanija Peloton.

Ali dok će kompanije koje tek treba da investiraju u bitkoine verovatno ostati skučene sve dok se ne oglasi, čini se sigurnim zaključiti da će se korporativna ulaganja u bitkoin povećavati paralelno sa institucionalnim ulaganjima.

U julu je kompanija za upravljanje kripto imovinom Evertas ispitala britanske i američke institucionalne investitore koji zajedno upravljaju sa oko 78,4 milijarde USD imovine. Otkrilo je da 90% menadžera fondova očekuje da poveća svoje kripto investicije, sa 26% da je verovatno da će „dramatično“ povećati svoja ulaganja.

Međutim, s obzirom na to da korporativne i institucionalne investicije potencijalno preplavljuju bitkoine i kriptovalute, da li to znači da kripto više ne može očekivati da postane široko korišćeni medij razmene? Drugim rečima, s obzirom na očekivani porast upotrebe bitkoina kao zalihe vrednosti, ne bi li to značilo da će manje ljudi koristiti bitcoin i druge kripto-sisteme kao sredstvo razmene?

Samson Mov je rekao da je verovatnije da će biti nešto slično obrnutom, tvrdeći da novac prvo mora biti skladište vrednosti pre nego što se može koristiti kao sredstvo razmene, a zatim kao obračunska jedinica.

„Bitcoin se već sada može koristiti kao sredstvo razmene, ali biće daleko bolji kada se smanji njegova nestabilnost. To će se dogoditi kada se tržišna kapitalizacija Bitcoin-a nađe u milijardama, a kompanije, institucije i nacionalne države koje kupuju BTC kao rezervno sredstvo su ono što će to učiniti “, rekao je.

Iako je bitcoin imao snažnu 2020. godinu, ne postoji li rizik i za kompanije u pretvaranju tolikog svog gotovinskog novca u kripto valutu? “Apsolutno”, rekao je Nabeel Kadri. „Rizik je nestabilnost / nestabilnost cena, regulatorna nesigurnost, klizanje pri izlasku sa velikih pozicija, itd.“ Kadri je takođe ukazao na pritvorski rizik.

Međutim, dodao je, „za to već postoje održiva rešenja na tržištu, tako da tamo nemam rezerve, jer se njime može potpuno upravljati“. Ali Samson Mov je optimističniji u pogledu rizika.

Zaključio je da je sada „rizičnije ne držati bitkoine za rezerve kompanije“.

https://woodworkingplansgeek.com/

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button